Над 400 избрани селекции вина и напитки на Wine and Spirits Fest Burgas 2022
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Юли 2022 11:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 400 избрани селекции вина и напитки на Wine and Spirits Fest Burgas 2022

/КРОСС/  Повече от 400 избрани селекции вина, спиртни напитки и гурме продукти могат да дегустират посетителите на Wine and Spirits Fest Burgas 2022. „Бих искал да благодаря на нашите любезни домакини от Община Бургас, на изложителите, които за 10-та година ни подкрепят и на жителите и гостите на Бургас", каза при откриване на форума организаторът Ивайло Жеглов.

Той посочи, че тази година фестът е разширил мащаба си и заема целия експо център „Флора" в морската градина на Бургас. За 10-та поредна година Националната лозаро-винарска камара подкрепя виненото изложение. „Пожелавам на всички производители успешна изложба, а на гостите - да се насладят на прекрасни напитки. Пожелавам много добра реколта и да направим чудесни продукти наесен", посочи от своя страна председателят на НЛВК Йордан Чорбаджийски.

„Вече 10 години Бургас е домакин на събитието, защото много добре хармонизира с амбицията ни да се утвърждаваме като самостоятелна туристическа дестинация и туристическа марка. Изложението привлича туристи и ценители, които обичат хубавото вино и гурме продукти, които идват да дегустират и да станат част от емоцията за определяне на най-добро вино, както и да обогатят енотеките си в заведенията и домовете си", заяви заместник-кметът Диана Саватева. Тя поздрави участниците, организаторите и гостите на изложението от името на кмета Димитър Николов и им пожела успех.

Повече от 20 на сто от изложителите са нови винопроизводители. Сред тях своя дебют правят напитките, създадени в семейната винарна на Деси и Жоро от Варна, завършили УХТ - Пловдив. „Стремим се да пренесем чара на тероара във виното. Създаваме го от грозде, погалено от вятъра и целунато от слънцето", казва Деси. За дамите през лятото препоръчва две млади вина от Совиньон блан (2021) с аромат на праскова и купаж от Пино Гри и Совиньон блан, които символизират техните представи за поезия в бутилка.

За първи път в изложението участва и семейната винарна на инж. Светлана Пенева, която предлага интересни комбинации вина от тероарите на Дунавската и Тракийската низина. Сред редките селекции са Кайлъшки мискет, в който се долавя аромат на круша, праскова, цветя и мед, както и Верментино със свежи цитрусови нотки.

За първи път посетителите на феста могат да опитат байджу, позната като „китайската водка", която съдържа 1200 аромата. 53-градусовата напитка е произведена от сорго. В България се предлагат 5 вида, като не е необходимо да се темперира.

На Wine Fest Burgas в експо център „Флора" могат да се дегустират и гурме продукти, както и традиционни меса и храни, деликатеси, млечни продукти без аналог на пазара с изключително качество и вкус.Част от предлаганите продукти са приготвени по стари рецепти, съхранени от поколенията, други са с уникални съчетания, които допадат на съвременния претенциозен потребител. Хитове са разядките с трюфели, предлагани както в комбинация със сирена и кашкавали, така и с лютеници и сладка. В гурме продуктите не са влагани консерванти, подобрители, оцветители или други вредни за здравето вещества.

Днес ще станат ясни кои винени елексири ще получат признания от Съюза на енолозите в България, който организира конкурс за най-добрите вина на фестивала. Двама от посетителите ще могат да си тръгнат с колекционерски бутилки на френски напитки. Щандовете на изложението са отворени от 18 до 22 часа до 31 юли в експо център „Флора" в Морската градина. Фестивалът се провежда с подкрепата на Община Бургас, НЛВК и Съюза на енолозите в България.