Тенчо Тенев: Голям ръст на случаите на шофиране в нетрезво състояние или наркотици спрямо миналата година
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Юли 2022 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тенчо Тенев: Голям ръст на случаите на шофиране в нетрезво състояние или наркотици спрямо миналата година

/КРОСС/ : От началото на годината досега имаме ръст със 120-130 случая на шофиране в нетрезво състояние или наркотици спрямо миналата. Наркотиците са завишени много. В последно време се оказа, че управляват МПС-та след употреба на наркотици повече, отколкото с алкохол. Това каза директорът на Столичния КАТ Тенчо Тенев в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Той посочи, че за периода от 6 до 29 юли само на територията на София са заловени над 70 души, шофирали след употреба на наркотици и 80 след употреба на алкохол. Най-често нарушителите са мъже между 18 и 25-годишна възраст, отбеляза комисар Тенев.

Тенев коментира, че полицията хваща все повече млади хора, които управляват автомобили след употреба на упойващи вещества. Основните наркотици, които младите употребяват, са амфетамини, марихуана и в последно време зачестяват случаите с кокаин.

Той засегна и катастрофата с Георги Семерджиев в София, при която загинаха две жени. Тенев коментира казуса с военния прокурор, който е бил на място. „Отивайки на място, наистина видяхме как спира автомобил и излезе човек, когото познах. Той също е минавал случайно оттам. Съдейства ни, за да можем да задвижим по-бързо процедурите. Впоследствие разбрах, че е военен прокурор. Обади се и на мястото дойдоха дежурни прокурори и започнаха процесуално-следствени действия", разказа Тенев.

Наскоро беше изговорена тезата, че става въпрос за човек, близък до главния прокурор Иван Гешев. „Не вярвам в хипотези. Ние с военния прокурор стояхме доста време на едно място. Той ми каза, че е бил някъде и пътувайки е видял катастрофата и е спрял там. Не мога да кажа дали е нарочно, или не", обясни още началникът на Столичния КАТ.