Калина Константинова: Уверени сме , че ще спечелим предсрочните парламентарни избори
Секция: Интервюта
30 Юли 2022 13:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калина Константинова:  Уверени сме , че ще спечелим предсрочните парламентарни избори

/КРОСС/  Абсолютно сме уверени, че ще спечелим предсрочните парламентарни избори. Това каза вицепремиерът по ефективно управление в оставка Калина Константинова в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

На въпрос дали ПП ще се яви на вота самостоятелно, или с „Демократична България", Константинова заяви, че решение за това не е взето. „Реалността е, че ние сме коалиционни партньори, които вече трети пореден път в рамките на седем месеца са препотвърдили своята обща програма и визия", заяви Константинова и допълни, че приветства мобилизацията и събуждането на българския народ и силите на протеста.

Управление с ГЕРБ не е възможно, категорична бе тя. „Всичко, което сме правили, е да се опитаме да поправим всичко това, което сме заварили след 12-годишно управление", заяви тя.

По думите й „революцията", която се е случила около доставките на синьо гориво и диверсификацията, не е била разбрана. „Заварихме една близо 100% зависимост от руския газ и от „Газпром". Това, което се случва днес, е че имаме конкурентен пазар и България има свободата на доставчици, които са по-евтини", коментира тя.

Константинова смята, че са показали пътеки как може да се осигури газ, който е на алтернативни и по-добри потенциални цени, а не да бъдем зависими от един несигурен доставчик. „Цяла Европа е абсолютно полудяла от факта, че не може изобщо да разчита на тези договори, които не се изпълняват от „Газпром" и на тях им се извиват ръцете", допълни вицепремиерът.

Газовата връзка с Гърция може да заработи в срок до един месец, но това не е въпрос на обещания, а на свършване на работа, подчерта Константинова.

Седемте танкера със синьо гориво, които кабинетът „Петков" е осигурил, ще помогнат на България да премине през зимата, като газа е на цени с 30 долара по-ниски от средноевропейските, уточни Константинова. Служебното правителство трябва да осигури инфраструктурата, но огромна част от работата е свършена. „Ако някой няма възможност и желание да се бори с тези задачи, да отстъпят на тези, които са готови да го направим", допълни тя.

Вицепремиерът беше категорична, че на този етап евентуално отваряне на вратите за договорки с „Газпром" няма да се случи. „Разбира се, че ще сме твърди, защото трябва да имаме сигурност на доставките. Оттук нататък ще гледаме конкурентния принцип и това, което е най-изгодно и обслужва държавния интерес", каза Константинова.