Бащи искат равни родителски права при раздяла или развод
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Юли 2022 17:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS

/КРОСС/  Няма правен механизъм за равни родителски права в случаи на раздяла или развод. От организацията "Бащи за отговорно родителство" настояват за бързо решение на казуса. Предстоят и нови протести.
Карл Луканов е медиатор в центъра за спогодби и медиация при Софийския районен съд и Софийския градски съд, както и учредител на фондация "Бащи за отговорно родителство". От доста време предлагат и в България да се въведе презумпцията за споделеното родителство.

На теория правата на бащите и на майките са равни, реално обаче съдебната практика е въвела още през 80-те години на миналия век дискриминационни практики. В САЩ и някои от щатите най-напред се стига до идеята за споделените родителски права. Детето трябва да е в центъра на родителските права и те трябва да се нагодят спрямо него.

"Най-добрият интерес на детето изисква и двамата да могат да останат след развод или раздяла и да продължат да полагат грижи за детето, така че да не му липсва нито майката, нито бащата", казва Луканов.За да бъде туширан конфликтът между родителите в САЩ, е въведена цяла система от мерки. Има услуги като медиация и семейни консултации, които родителите могат да ползват още преди да са отишли в съда.

"Дори съдът да започне да се произнася за споделено родителство с едни перфектни решения, ако не работи системата, която трябва да ги приведе в изпълнение, когато страните не искат да изпълняват доброволно, всичко това остава само на хартия", обяснява Луканов пред БНР.

Предлага се, ако единият родител е отглеждащ, а другият неотглеждащ, времето при неотглеждащият родител да стане минимум 35%, а в България поне 17 000 са децата потърпевши от ситуацията.

"Държавата осъзна, че има проблем. Назова го, че това са родителските войни - за съжаление, не може да направи следващата стъпка, да се анализира този проблем и да се намерят средства за решаването му. Ние многократно ме правили предложение. Няколко пъти се стига до готови законопроекти, работни групи в парламента към Държавната агенция за закрила на детето работят. Точно се стигне до някакъв законопроект, смени се властта и айде, всичко пак отначало", коментира Луканов.