Над 100 самодейци се включиха в конкурса „Надиграване край Дунав“
Секция: КУЛТУРА
30 Юли 2022 21:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 100 самодейци се включиха в конкурса „Надиграване край Дунав“

/КРОСС/ Видин.Във фолклорната надпревара, която е част от програмата в последния ден на Единадесетия фестивал на изкуствата „Дунавски вълни", участваха 13 състава от областите Видин, Монтана и Враца. Съгласно регламента, всеки от тях разполагаше с шест минути, в рамките на които да изпълнят две хора, едно от които да е автентично. На финала на конкурсната програма бе организирано и надиграване на „Шира".

Представянето на самодейните състави бе оценено от жури в състав: Дилян Митов, диригент в Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав"; Димитър Карчев, хореограф в Ансамбъла и Николина Василева, хореограф с дългогодишен опит. Журито е било изключително затруднено при определянето на победителите, сподели преди награждаването Николина Василева.

Тя поздрави самодейците за чудесното представяне и затова, че с любов съхраняват богатството на българския фолклор. Членовете на журито обявиха разпределението на отличията. Голямата награда на кмета на Община Видин отиде при Танцов състав „Здравец" при Народно читалище „Самообразование - 1927", село Капитановци. Връчени бяха и награди на журито. Наградата за първо място получи Танцов клуб „Жарава", второ място не беше присъдено, а на трето журито класира два състава - Танцов клуб „Искра", село Майор Узуново и Танцов състав „Данфоров Горун", село Галиче.

Дадени бяха две специални награди за автентично хоро - на танцовия състав при Народно читалище „Просвета - 1928", село Раброво и на танцовия състав за автентичен фолклор при Народно читалище „Пробуда - 1926", село Липен. Награда получи и Фолклорен танцов състав „Младежи" при Народно читалище „Зора - 1927", село Винарово, който победи в надиграването на „Шира". Поощрителни награди бяха връчени и на всички останали състави. На раздяла домакини и гости си пожелаха да се срещнат отново догодина, в последната събота на месец юли, когато ще се проведе второто издание на Конкурса „Надиграване край Дунав".