САЩ може да загубят Аляска заради антируските санкции
Секция: Интервюта
01 Август 2022 07:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ може да загубят Аляска заради антируските санкции

/КРОСС/ Руската федерация е започнала подготовка за контраатака срещу американските ограничителни мерки, поради които САЩ могат да загубят Аляска, пише китайското издание Sohu.

"Русия няма да позволи на Щатите да правят каквото си искат. Москва е подготвила контраатака. Наскоро председателят на Държавната дума на Руската федерация Вячеслав Володин внезапно обяви, че Русия има какво да си върне, например Аляска", се казва в материала.

Според източника, отношенията между двете страни са "нагорещени до краен предел". И така, Щатите искат да доведат Руската федерация до фалит и да унищожат икономиката на страната. В същото време, според изданието, САЩ също така очакват да изолират Русия от всички страни.

В материала се отбелязва, че Вашингтон никога не е бил в пряк конфликт нито с Руската федерация, нито със Съветския съюз, но Руската федерация ще бъде готова да отговори в случай на радикални мерки от американска страна.

По-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова реагира иронично на забележката на кореспондента на американския телевизионен канал CNN в Украйна, напомняйки му за историческата принадлежност на Аляска към Русия.

Аляска е най-северният и най-голям щат на САЩ, разположен в северозападната част на Северна Америка и имаща морска граница с Русия в Беринговия проток. Аляска е открита от руска експедиция през 1732 г. До 1867 г. той е владение на Русия в Северна Америка, но е продаден на Съединените щати за 7.2 милиона долара, които се равняват на днешните 125 милиона долара. Покупката включва територия от 1.5 милиона квадратни километра. До това се стига след като Русия, изтощена от Кримската война губи интерес към колонизацията на Северна Америка. Първоначално САЩ също не използват новата си придобивка - недостъпната и далечна Аляска. Едва в края на XIX век, когато на река Клондайк са открити сериозни залежи от злато, настъпва прелом.

Билборд с надпис „Аляска е наша“, забелязан в сибирския град Красноярск, се разпространи в туитър през последните дни, като предизвика възмущение. Човекът, който пръв публикува снимката, твърди, че е виждал много билбордове като тези из града в Сибир.

 

Източник: „Труд“