Боян Чуков: Егати държавата, на която Кирил Петков е бил премиер!
Секция: Интервюта
01 Август 2022 15:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Боян Чуков:  Егати държавата, на която Кирил Петков е бил премиер!

 Категорично, той е най-слабият ни министър-председател

/КРОСС/ А интелектуалният потенциал на настоящото обкръжение на Нинова не може да се сравни с онзи на обкръженията на председателите на БСП отпреди десетина години. Според мен „Продължаваме промяната" не е класическа партия. Тя е проект, създаден в дадена ситуация с помощта на външен фактор и имащ за цел да вземе властта. Такива проекти обикновено не издържат повече от два-три парламентарни избора и се разпадат. Типичен пример в това отношение е НДСВ, която два пъти имаше възможност да заеме добри позиции в парламента, след което се разпадна по естествен път.

Според анализатори „Има такъв народ" ще остане оттатък 4-процентната бариера. Но пък „Български възход" май ще я прескочи.

- Всички коментират какво направи Слави, как го направи, как „счупи" правителството на Кирил Петков и т.н. Може би ни трябва малко време, за да оценим неговите ходове. Партията на Стефан Янев има шанс да се окаже в парламента след предстоящите избори. Според социологическите изследвания тя би имала около 5,6% и от нея зависи дали ще увеличи, или ще намали този прогнозен резултат. Но ми се струва, че не е достатъчно активна - трябва да заяви позиция по редица проблеми. „Възраждане" тръгна доста нагоре, понеже голяма част от българите са русофили и застанаха зад риториката й. Но за съжаление напоследък лидерът й Костадин Костадинов като че ли не намира най-добрия тон за комуникация с обществото. Малко по-радикален е. отколкото масовият избирател може да понесе. Ако иска да нараства като електорален сегмент, лидерът на „Възраждане" трябва да омекоти своя тон.

- От БСП има ли електорален отлив?

- След изключително огромното фиаско, което претърпя БСП с участието си в правителството на Кирил Петков, немалка част от електората й ще се прехвърли към „Възраждане". Ще има и симпатизанти на столетницата, които ще гласуват за партията на Стефан Янев. Друго политическо формирование, което също имаше запазена квота в парламента, е Демократична България. То обаче се намира в изключително неизгодна ситуация, тъй като „Продължаваме промяната" иззе риториката му. Лидерът на „ДА България" Христо Иванов има повод да бъде обезпокоен Защото на тези избори ДБ може би няма да постигнат сериозни резултати. Има и политически формати, които не са толкова известни, извънпарламентарни са и в момента всички те се мобилизират, търсят партньори за съвместно участие в изборите. Но не смятам, че форматите, които изпаднаха от последния парламент, могат да се рециклират и да влязат в следващия.

- Партията на Мая Манолова ли визирате?

- И нея. Манолова опитва да се включи някъде, но засега не й се получава много добре, тъй като българското общество претръпна към много политици, които постоянно тръбят, че се борят за интересите на народа, срещу корупцията и т.н. а всъщност се грижат предимно за себе си.

- Пресни социологически проучвания сочат добро класиране на „Продължаваме промяната". Това не е ли изненада, като се имат предвид поразиите, сътворени от Кирил Петков и Асен Василев?

- Би трябвало винаги да имаме едно наум за социологическите проучвания в предизборен период. Публична тайна е, че те са един от най-добрите начини за манипулиране на общественото мнение. Преди доста години, когато в парламентарни избори се състезаваха СДС и НДСВ, която тъкмо се бе появила на българския политически хоризонт, агенцията на известна со-циоложка двайсетина дни преди вота даде над 10% в полза на СДС. А крайният резултат не бе такъв. Сега социолозите се пазят от подобни прогнози, но могат да манипулират с определен марж изборните резултати.

- Доста българи биха се подвели по увеличените пенсии и биха гласували за партията на Петков и Асен Василев.

- Що се отнася до повишението на пенсиите и заплатите, у нас вече 30 години се жонглира с тези социални морковчета. Но нищо сериозно не се случва. Възрастните българи вече са разбрали, че покачването на пенсиите създава приятно усещане, но когато отидеш на пазара и си купиш продуктите от първа необходимост, разбираш, че то не може да компенсира инфлацията. А инфлацията е в резултат на некадърното управление на правителството. От една страна, то вкара в икономическа криза държавата, от друга страна, обещава повишаване на социалния пакет и с популистки хватки опитва да привлече на своя страна немалка част от българите.

- На следващите парламентарни избори немалка част от българите би ли гласувала за Бойко Борисов, който също си служи с популистки хватки?

- Бойко Борисов няма да се върне на бял кон, понеже след 12-те години, когато беше на власт, той има прекалено много скелети в гардероба си. Но като политическа партия ГЕРБ е позиционирана добре, има структури, активистите й работят професионално. Макар че не е на власт, тя е с много добър прогнозен резултат, който я поставя на първо място. Обаче, ако ГЕРБ е на първо място в електоралната надпревара, каква е възможността да има партньори, с които да управлява? Това е големият въпрос, тъй като останалите партии, колкото и по-малки резултати да имат, може да ги съберат и да направят коалиция и отново ГЕРБ да бъде изопирана.

- На кого служи България с политиката си по отношение на войната в Украйна?

- В момента България обслужва 100% геостратегията на САЩ в Европа, което е в пълен разрез с националните ни интереси. Вижте безумията в енергийната политика. Страната ни се оказа в изключително сложна ситуация. Есента ще изпитаме това на собствения си гръб, когато природният газ ще бъде далеч по-скъп от този, който идваше по тръбопровода от Газпром. Когато управляващите са независими и гледат преди всичко интересите на страната си, постъпват както Виктор Орбан: Унгария започва да развива бързо двустранните си отношения с Иран - държава, богата на енергийни суровини. А в България момчетата, които дойдоха от чужбина и вероятно няма да се задържат много дълго тук, не се вълнуват много от енергийната криза. Те демонстрират абсолютно презрение към Конституцията и законите. Да припомня, че появата на Кирил Петков в българския политически живот стана след грубо нарушение на Конституцията - имал е канадско гражданство, когато е заел поста министър. И шефът на КЕВР, от когото в известен смисъл зависи енергийната политика на България, съгласно решенията на Конституционния съд също е в нарушение. Лица, които веднъж са погазили Конституцията и законите, не бива да имат място в парламента и държавните институции.

- Факт е, че Кирил Петков наруши Конституцията. Но президентът Радев си замълча, знаейки всичко това. Вашият коментар?

- Още от началото на първия си мандат президентът Радев се учи какво да прави и как трябва да действа. Допусна немалко грешки и след това се постара да ги поправи. За съжаление изборът му на Кирил Петков и Асен Василев нанесе много сериозни щети на България. Сега той полага усилия да компенсира онова, което бе направено предишните месеци.

- Предишните месеци започна войната на Русия в Украйна. Краят й скоро ли ще настъпи?

- Краят й няма да настъпи скоро. Да не забравяме коя е основната цел на Владимир Путин: НАТО да се върне в границите си от 1997 г. Това е само началото на огромния конфликт между Русия и САЩ, който има не само военни, а и политически, икономически и други измерения. Ще живеем поне 10 години в турбулентен свят.


***Боян Чуков е офицер от българското разузнаване. Има инженерно образование. През 80-те и 90-те години на XX в. работи под дипломатическо прикритие в посол-ствата ни в Париж и Мадрид. Специализирал в Института за политически науки в столицата на франция. Бил е член на Националния консултативен съвет към Дипломатическия институт на Министерството на външните работи. Секретар на Съвета по национална сигурност и външнополитически съветник в две правителства на България - на Сергей Станишев и Пламен Орешарски. Владее френски, испански, руски, гръцки и английски език.


източник: в. Минаха години