"Газпром" отчете 12% спад на производството
Секция: Русия
01 Август 2022 18:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Газпром" отчете 12% спад на производството

/КРОСС/ Руският енергиен гигант "Газпром" разкри в свой предварителен доклад в понеделник, че производството на газ е намаляло с 12% в периода от януари до юли тази година в сравнение със същия период от предходната година, като общото производство на газ е била в размер на 262,4 милиарда кубически метра.

Освен това компанията отчете спад с 2% на търсенето на газ на вътрешния пазар, докато износът за страните извън Общността на независимите държави (ОНД) се срина с 34,7% на годишна база, информира БНР. Най-голям спад в търсенето на газ се наблюдава в Европейския съюз, като предварителните данни сочат за 35 милиарда кубически метра по-слабо потребление на руски газ в ЕС през първите седем месеца на фискалната година в сравнение със същия период на 2021 г.

Износът на газ за Китай обаче достигна нов пик,  като се увеличи с повече от 60% в продължение на първите седем месеца на 2022 г. през тръбопровода "Силата на Сибир".

Междувременно стана ясно, че "Газпром" не е резервирал допълнителен капацитет за транзит на газ през газопропусквателния пункт "Суджа" в Украйна или през пункта Велке Капушани от Украйна към Словакия за четвъртото тримесечие на настоящата година, според резултатите от проведените търгове.