Хотелиерите са скептични за ваучерите заради забавяне на плащанията
Секция: Туризъм
02 Август 2022 16:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хотелиерите са скептични за ваучерите заради забавяне на плащанията

/КРОСС/ Въпреки че летният сезон е най-активен в момента, новата антиинфлационна мярка - заплащането с ваучери за храна за престоя в хотел и други разходи по почивката, все още не работи. Тази възможност беше въведена още в началото на юли, но фирмите, които издават и осребряват ваучери, тепърва започват да сключват договори с хотелиери и туроператори. Плащаме с ваучери за храна пътуване в чужбина и туристически услуги.

Работници и служители, чиито работодатели им предоставят този бонус към заплатата, дори и да искат да се възползват от новата възможност, не могат да проверят предварително кой хотел е сключил договор и приема купони. На сайтовете си фирмите-оператори на ваучери не са публикували хотелите, с които работят. Министерството на туризма пък още не е започнало рекламна кампания, а след края на редовния кабинет миналата седмица вече не е и ясно кога ще започне популяризирането на туристическите ваучери.

Голяма част от хотелиерите са скептични заради огромните закъснения, с които държавата се разплаща по различни мерки. "След ситуацията около украинските граждани и забавените плащания за настаняването им, малко трудно вече да се спогодим и да работим с държавата. Предпочитам парите да дойдат сега, никой не вярва на държавата", посочи пред economic.bg Веселин Налбантов, собственик на хотел в Слънчев бряг и ръководител в Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Бизнесът няма идея как ваучерите за храна ще се ползват за туризъм.

През юни някои хотелиери все още не бяха получили пълните компенсации за настанените бежанци за март и април. За май държавната помощ тепърва се превежда. Преди това ковид-помощите за туристическия бранш се получаваха с над половин година закъснение. Според Налбантов ситуацията с ваучерите ще бъде същата - няма да има яснота кога хотелиерите ще си получат парите.

Други хотелиери също изобщо не са запознати как работи ваучерната система. "Кой ще ги осребрява тези ваучери? Няма яснота по този казус. Ние закъсваме за пари, те ни натрисат някакви ваучери", коментира Румен Мончев, собственик на хотел в Слънчев бряг. Според него хората, получаващи такъв тип ваучери, е по-добре да ги обменят и да плащат в хотелите кеш. По думите му ваучерите са поредното усложнение и допълнителни разходи.

Ваучерите за храна, които може да се ползват и за плащане на туристически услуги, обаче не са държавна помощ. Те са средства, дадени от работодателите към основните заплати, освободени от данъци и осигуровки. Данъци и осигуровки върху тези допълнителни суми не дължат и самите работници. Купоните се осребряват от специализирани фирми - оператори на ваучери, които сключват договор както с работодателя, така и със съответния търговец. Единствено държавата определя всяка година размера на максималната необлагаема сума, която един служител да получи месечно и годишната квота на всички предоставени ваучери. Тази година двете суми бяха рекордно завишени - месечната стана от 80 на 200 лв., а годишната квота - до над 1 млрд. лв. Ваучерите за храна скачат до 200 лева.

"Летният сезон вече е загубен за ползване на туристическите ваучери, много е късно за тази мярка", смята Павлина Илиева, председател на сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение "Бъдеще за туризма". По думите ѝ в повечето случаи туристическият продукт се предплаща на ранни резервации, не може мяркат да е успешна и да има интерес, без предварителна разяснителна кампания.

"Но да се задоволим с това, което имаме, и да се съсредоточим върху краткия срок, който ни остава", заяви Илиева и подчерта, че мярката ще може да се ползва и след летния сезон за СПА почивки или за зимния сезон, но е важно да се уточни, че тя е разписана само за тази календарна година. Това по думите ѝ означава, че туризмът има много кратък срок да се възползва от нея. Плащаме с ваучери за храна и почивката.

Преди всичко ролята на ваучера е пряка подкрепа за бюджета на хората. Заради високата инфлация от тази година наред с по-висок месечен таван и по-голяма годишна квота, бяха разширени и възможностите за разплащане с ваучери - освен хранителни продукти с тях да се плащат и сметки за ток, парно, вода, културни занимания - театър, кино, а сега и туризъм във всичките му форми - екскурзии, хотели, изхранвания, СПА процедури и др. Все още обаче с ваучери за храна е невъзможно да се плащат и сметки за ток, вода и парно, тъй като комуналните фирми отказват да работят с тях. Плащането на ток, вода и парно с ваучери за храна се оказа заблуда.

Засега само курортът "Албена" е вече приема разплащания за хранене и настаняване с ваучери за храна, издадени от фирмите "Содексо", "Томбоу" и "Кауфланд Сървис". На сайта на морския комплекс е публикуван списък с над 20 хотела и ресторанта, които работят с ваучерите на трите фирми. Единствено авансовото плащане при резервация се прави с банков превод, банкова карта или фирма за платежни услуги. Остатъкът от дължимата сума може да се плати на място при настаняване в хотела с ваучер за храна или смесено плащане - ваучер и пари в брой или с карта. С ваучери може да се плащат и консумация в повечето ресторанти в морския курорт.