ДАЗД изиска цялата информация за случая с насилие над дете в училище във Велико Търново
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Август 2022 16:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДАЗД изиска цялата информация за случая с насилие над дете в училище във Велико Търново

/КРОСС/ Държавната агенция за закрила на детето се самосезира и изиска от компетентните институции цялата информация за предприетите от тяхна страна действия по случая с насилие над дете в хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Велико Търново. 

Още през вчерашния ден от страната на ДАЗД са изпратени писма до инж. Данаил Панов, кмет на община Велико Търново; инж. Розалия Личева, началник на Регионално управление на образованието – Велико Търново и до г-н Павлин Витанов, директор на Профилирана хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Велико Търново, за предоставяне на информация какви мерки са предприети, за да бъдат гарантирани и защитени правата и интересите на пострадалото дете, както и как се работи с децата упражнили тормоз на съученичката си.

„Като председател на ДАЗД и човек, чийто професионален път винаги е свързан с децата, не мога да приема, че мястото, където децата трябва да са спокойни, защитени и да натрупат най-хубавите си спомени – училището, за някое дете може да се превърне в източник на страх, унижение и стрес. Този случай е поредната сигнална лампа, че ние – възрастните трябва да променим средата и да бъдем модел за подражание, в който агресията и тормоза нямат място. Децата имат нужда от внимание, както и от ясно разграничение между забавно и унижаващо поведение. Децата ни следват, затова нека сме техния добър пример за щадящи взаимоотношения помежду ни “, заяви д-р Елеонора Лилова, председател на ДАЗД.

Експертите от Държавната агенция за закрила на детето продължават да следят работата на компетентните институции по случая и са в готовност да окажат подкрепа, както на  пострадалото дете и неговите близки, така и на работещите по случая социални работници.