Морският фар на "Света Анастасия" отваря врати
Секция: ЛЮБОПИТНО
02 Август 2022 17:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Морският фар на "Света Анастасия" отваря врати

/КРОСС/ Морският фар на остров "Света Анастасия", който крие много тайни ще бъде отвоен за посетители в два поредни дни. На 15- ти и 16 - ти август, желаещите туристи ще могат да се срещнат с фаропазачите и да разговарят с тях, както и да влязат в съоръжението и да видят как работи и как се пуска мигащата спасителна за кораби в мъглите светлина, предаде "Труд бг".

Фарът на острова е изграден от френска компания през 1889 г. Той бил монтиран върху железен стълб, издигнат на 40 метра над морското равнище и при добро време светлината му се виждала от 10 мили. През 1912 г. в северната част на острова са положени основите за новия фар, който направлява корабите и до днес. Той е запален за пръв път на 13 юни 1914 г.

На 15- ти август на  „Света Анастасия“ ще се извие голямо островно хоро, в чест на празника Голяма Богородица. В този ден, островът чества своя празник и се очаква истински бум на бургазлии и туристи, които желаят да го посетят и да се включат в тържствата. Освен това, предстоят и три сватби- американец и швейцарец се венчават за нашенки, а третият брак не е смесен- българи си казват заветното "да" на романтичния остров.

И двата катамарана на общината в Бургас- "Света Анастасия" и "Бургус" ще порят вълните с пасажери през месец август. Дестинациите ще са две- освен острова, това ще е и Етнографския комплекс на рибарското селище Ченгене скеле. Двете локации ще са домакини на събития, които ще задоволят и най-претенциозната публика, коментират организаторите.

На острова - на сцената сред вълните, ще гостуват „Диана експрес“, дует "Авеню", „Керана и космонавтите“ и група "Конкурент".

Културно-туристически комплекс "Ченгене скеле" пък разнообразява палитрата от събития, като кани всички на "Готвим" с шеф Валентина Вълкова и "Пеем" с Тони Димитрова. Всъщност само за една вечер гостите ще могат да узнаят тънкостите на морската кухня, гарнирана с щипка вдъхновение и ексцентричност и да се насладят на изпълненията на любимата на поколения бургазлии Тони Димитрова. Следват спектакъл на Здрава Каменова, песните на Белослава и др.