Cadillac на ток
Секция: Автомобили
03 Август 2022 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Cadillac на ток

/КРОСС/ От славната доскоро автомобилна империя на General Motors в Европа не остана (почти) нищо. Неотдавна това беше най-големият автопроизводител в света и заливаше Стария континент с достъпни модели на Opel, Chevrolet и луксозната бутикова марка Saab. Днес General Motors присъства само в някои европейски държави, където продава спортния автомобил Corvette и определени модели на Cadillac, съобщи „Труд бг".

В своята родина обаче американският концерн все още свири една от първите цигулки в автомобилната индустрия, а марката Cadillac се превръща в ракета носител на нови технологии. Последният пример е изцяло електрическият автомобил Cadillac Lyriq. Той е достоен наследник на позабравените пионери на General Motors в електрификацията Chevrolet Volt и Opel Ampera, а по отношение на дизайна продължава помпозната стилистика на марката.

Предната част на Lyriq е ефектна като светеща видеостена в центъра на Ню Йорк. Открояват се тесните LED модули на предните фарове и задните светлини. Интериорът е елегантен и подчертано американски. Пред пътниците се е ширнал 33-инчов цветен екран, пред който кабините на европейските автомобили изглеждат като радио будилник от 80-те години на миналия век.

Междуосието от 3,10 м осигурява вътрешно пространство, което за американските стандарти е компактно, а за европейските - разточително. Товарният обем е от 790 до 1720 л в зависимост от позицията на задните седалки. Със 17 високоговорителя, включително в извитите предни подглавници, автомобилът се превръща в концертна зала.

Като мощност електрическият модел на Cadillac не е шампион. Той излиза на пазара със задно предаване и 340 к. с. Следва появата на версия 4х4 с ресурс от 500 к. с. Батерията е с капацитет 100 киловатчаса и гарантира пробег от 500 км. Дългият 5 м и тежащ 2500 кг SUV автомобил ускорява за 5 секунди от 0 до 100 км/ч, а максималната скорост е ограничена на 180 км/ч.