Йотова удостои лауреатите в ежегодните конкурси за деца и юноши на Изпълнителната агенция за българите в чужбина
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Август 2022 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йотова удостои лауреатите в ежегодните конкурси за деца и юноши на Изпълнителната агенция за българите в чужбина

/КРОСС/ Празник на талантливите българчета от цял свят - така вицепрезидентът Илияна Йотова определи церемонията по връчването на наградите в творческите конкурси за деца и юноши от българските общности по света, които всяка година организира Изпълнителната агенция за българите в чужбина. „Мотото на конкурсите „Българите - свободни, единни и достойни" събира в себе си българската народопсихология и общия ни стремеж да бъдем заедно, да бъдем българи, свободни по дух, независимо в коя част на света живеем. Навсякъде, където има българи, е духовната България", заяви вицепрезидентът в приветствието си на церемонията, която за поредна година се проведе под неин патронаж.

Конкурсът за есе - с 26-годишна история, е посветен на Паисий Хилендарски, тъй като през 2022 г. се отбелязват 260 години от написването на „История славянобългарска" и 300 години от рождението на хилендарския монах. Конкурсът, в който участваха 150 творби на българчета от 15 държави, носи името на писателя, драматург, преводач, романист, фантаст Стефан Гечев - един от редките примери в историята на ХХ век за енциклопедични познания по древни и съвременни, близки и далечни езици и култури.

Над 120 български деца и младежи от 11 държави се включиха в 12-ото издание на фолклорния конкурс, носещ името на Любка Рондова.

В 21-вото издание на конкурса по рисуване „България в моите мечти" участваха 205 рисунки от 16 държави.

Вицепрезидентът Йотова благодари на Изпълнителната агенция за българите в чужбина и нейния директор Райна Манджукова и потвърди подкрепата на президентската институция за съвместната им работа с българите в чужбина.

„Учителите и родителите сте най-важни в мисията да пазим и разпространяваме българското, защото вие всеки ден разказвате на децата какво е България. Възпитавате ги да помнят, че да си българин е не само национална принадлежност, а гордост", заяви Йотова.

На церемонията беше прочетен откъс от есето на 15-годишната Аделина Христова от Украйна, в което тя благодари на българския народ и на президентската институция за подкрепата в тежкото време за нейната страна.