Как и как да почистите сребърни бижута
Секция: ЛЮБОПИТНО
04 Август 2022 20:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как и как да почистите сребърни бижута

/КРОСС/ Сребърните бижута са много предпочитани накити, заради ниската им цена, красивата визия и разнообразието от оригинален дизайн. Среброто е благороден метал, но за разлика от златото се нуждае от по-внимателни грижи и подход.

Как правилно да почиствате обеци, пръстени и други бижута от сребро:

Кога е време за почистване на среброто - как да разберем
Съществува мит, че среброто не почернява. Всъщност с течение на времето сребърните бижута, подобно на другите, могат да потъмнеят или да избледнеят.

Дори ако накитът е във винтидж стил, с почернено сребро, може да загуби първичната си привлекателност с времето и да се наложи обстойна поддържа.

Ако видите, че бижуто е загубило блясъка си, металът е избледнял и малките драскотини са станали по-забележими, определено е време да почистите среброто. Най-доброто нещо, разбира се, е просто да не чакате това да се случи. За целта, ако почиствате бижутата редовно, веднъж на няколко месеца, те ще съхранят вида си по-дълго.

Кои народни средства са най-ефективни
Народните средства могат да премахнат плаката по декорацията на накитите и да върнат блясъка на среброто. Дори не е нужно да купувате почистващи продукти. Такива ще ги намерите в хладилника, на кухненските рафтове или в банята.

Най-популярният лек е сместа, каша със сода бикарбонат и вода. За целите на почистване на бижутата се събира кашата, върху обикновена мека четка за зъби и среброто се полира. Може също да полирате бижутата със суха сода и с помощта на мека кърпа. Важно е: този метод да се прилага, само при сребърни бижута без камъни.

Идеално гладките сребърни пръстени се почистват с обикновен гланц. Мазнините в състава им не само помагат да се отървете от чернотата, но и придават блясък на продуктите. За целта нанасяме гланц за устни, върху пръстена, разтриваме бижуто с памучен тампон, изплакваме с топла вода и готово.

Най-ефектният начин е от сода, фолио и вряща вода. За целта увиваме декорациите във фолио, хвърляме в тенджера и заливаме с чаша вода. Когато водата заври, добавяме една чаена лъжичка сода. Получава се ефектна реакция и бърз резултат.

Разтворът на амоняк е подходящ за почистване на накити с камъни. Достатъчно е да поставете бижутата в малък буркан с капак, да изсипете амоняка, да разклатете и след това да изплакнете и полирайте с кърпа.

Как да съхраним ефекта на среброто, след почистване
Не носете продукта веднага след почистване. По-добре е да го направите, след няколко дни. Така, върху повърхността се образува защитен слой, а декорацията ще запази външния си вид за по-дълго.

За да почиствате бижутата по-рядко, добре е да премахнете среброто, преди всякакви водни процедури, спорт, мокро почистване.

Среброто не обича кремове и парфюми. Ако лосион, парфюм или крем попаднат върху пръстен или гривна, важно е незабавно да избършете бижуто с мека и суха кърпа.

Правилното съхранение също ще помогне за подобряване на външния вид на сребърните бижута. Всяко бижу е най-добре да се съхранява в отделен калъф или торбичка. Колкото по-малко бижутата са в контакт с други сребърни изделия, толкова по-дълго металът запазва своята яркост и блясък.

Как правилно да почиствате сребърни бижута редовно
За целта трябва да полирате бижутата поне веднъж на няколко месеца, тогава почистването ще е много ефективно.

Може да използвате и професионални почистващи продукти от магазините за бижута. Подходящи са за най-различни накити от сребро и бижута в различни метали.

Използвайте народни средства с повишено внимание. Те са ефективни, но не са подходящи за всички накити. Например продуктите с камъни не бива да се чистят със сода.

За почистване може да използвате различни инструменти: специални четки, меки четки за зъби, салфетки.
След почистване продуктът не трябва да се носи веднага. По-добре е да го оставите да престои в кутията за бижута за няколко дни.