Христина Христова: 40% от домакинствата в България имат затруднение да осигурят достатъчно топлина в дома си
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Август 2022 06:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Христина Христова: 40% от домакинствата в България имат затруднение да осигурят достатъчно топлина в дома си

/КРОСС/ В предаването „Още от деня" по БНТ Христина Христова, каза че имаме проблем с енергоносителите. „БНБ направи прогноза за повишаване на цените до края на годината на природния газ, на петрола, на ел. енергията и на храните. Това са очевидно тези четири вектора, по които трябва да се работи."

Относно тристранното сътрудничество, добре е, че там са опитни - и сегашния премиер, и социалният министър, защото тристранния диалог е част от европейския тристранен диалог и затова е много важно да се търси подкрепата на синдикатите и работодателите, смята Христова.

Останах изненадана, че предишното правителство не предприе корекции на социалната програма за отопление, заяви Христова. „Осигури се повишаване на сумите от 20 лв. на месец, което съвсем не покрива ръста на цените на енергоносителите. Тази програма съдържа в себе си възможност за развитие. Аз мисля, че не е необходим парламент, за да може и служебното правителство да разшири кръга от хора, които могат да получават тези помощи. Засега около 250 хиляди семейства са подпомагани, но имаме данни на Евростат, които казват, че 40% от домакинствата в България имат затруднение да осигурят достатъчно топлина в дома си".