Борислав Сандов: Ние за 7 месеца и половина направихме повече, отколкото беше направено от последните 8 правителства
Секция: Коментари
05 Август 2022 05:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борислав Сандов: Ние за 7 месеца и половина направихме повече, отколкото беше направено от последните 8 правителства

/КРОСС/ Проектът за АМ "Струма" не е върнат назад. Спирането му сега е бил добрият начин той да продължи напред "както трябва", иначе е имало риск да бъдат загубени средства или да се връщат европари. Това каза вече бившият екоминистър Борислав Сандов в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS.

"Обвиняват ме, че с това решение излагам на риск средствата, които до момента са получени по линия на автомагистрала "Струма". В писмо на ЕК, което вчера публикувах, ясно се казва, че няма риск за средствата досега, ако проектът изпълнява всички условия. Mоят прочит на това писмо е, че ако беше се случила тази отсечка по начина, по който ГЕРБ измениха проекта, то тогава щеше да се измени цялостният проект, по който са дадени средствата до момента за всички останали участници в него", така обоснова решението си Сандов. Той обясни, че намеренията му не са били да положи подписа си за край на проекта в последния му работен ден. това е станало, защот описмото е пристигнало в средата на миналата седмица. "Не е като да е стояло нещо на бюрото ми известно време и аз в последния момент да съм го разписал на изпроводяк", каза той. "Аз предвидих, че това може да се случи, ако АПИ не се съобрази с всички аргументи, които ЕК, Природозащитното движение и ние като министерство имахме. Няколко месеца положихме усилия да ги убедим да се направят равностойните алтернативи и да се мисли за нова оценка. Но АПИ и Гроздан Караджов упорито не желаеха да се съобразят с това и се стигна до този резултат", допълни ексминистъра на околната среда и водите.

Той обаче беше категоричен, че това не е крачка назад. "Има оценка за въздействието на околната среда за целия проект и тя не включва трасето през Кресненското дефиле. Тя, в частта й от Симитли до Кресна, трябва да мине или през тунел, или през източен обход. Много от тези неща вече съществуват и бързо може да се направи процедурата. Въпрос на възложителя е да го направи. Има време до края на следващата година за предварителни действия, за да е направи технически проект за една от двете алтернативи и в рамките на следващия програмен период от догодина до 2029г. да бъде завършен", обясни Сандов.

Той коментира и предстоящите предсрочни парламентарни избори. Започнали са разговори вътре в "Демократична България" дали да продължат като коалиция със "Зелено движение", Да, България" и ДСБ. "Няма сериозни аргументи да се разваля коалицията между трите партии в "Демократична България", каза Сандов, който е част от "Зелено движение". От ДБ вече са направили своята заявка към "Продължаваме Промяната" за съвместно явяване на изборите. "Отворени сме и към съвместно участие с ПП. Този разговор предстои", потвърди Сандов.

"Ние за 7 месеца и половина направихме повече, отколкото беше направено от последните 8 правителства", заяви Сандов, визирайки неговия ресор. "Подписът ми в това да защитя една прекрасна природна част от България остава за поколенията след мен", каза още той.