130% ръст на туристическите посещения на чужденци в България
Секция: Туризъм
05 Август 2022 07:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
130% ръст на туристическите посещения на чужденци в България

/КРОСС/ От януари до юни туристическите посещения на чужденци в България са близо 2,207 милиона души, което представлява увеличение от 130% спрямо същия период на миналата година. Това съобщи заместник- министърът на туризма Ирена Георгиева, която участва в пресконференция на Летище София по повод обявяването на намеренията в България на нискотарифната компания.

Нискотарифната авиокомпания ще разшири базата си на летище София с добавянето на седми самолет, който ще оперира от летище, ще стартира два нови маршрута до Хамбург и Стокхолм и ще повиши честотата на 12 от най-предпочитаните си действащи полети. Това съобщи Роланд Тишнър, мениджър операции на авиокомпанията за Унгария. Той посочи, че това ще допринесе за създаването на 50 директни работни места в авиокомпанията и 200 индиректни свързани с наземното обслужване.

Заместник-министър Ирена Георгиева посочи, че Министерството на туризма ще засили сътрудничеството си с Летище София и авиоиндустрията по отношение на съвместното разработване на нови дестинации, представяне на страната и на туристическите продукти на България на територията на Летище София, съвместно участие в туристически събития, реклама на туристическите забележителности и на България като целогодишна туристическа дестинация в комуникационните канали на авиокомпаниите. От голямо значение е, че Летище София поддържа едни от най ниските летищни такси в Европа и в региона, коментира още заместник министър Георгиева.

"След тези две трудни години всяка добра новина, която идва от авиоиндустрията, от летищата и специално от летище София и от туристическата индустрия, са изключително важни не само в икономически и социален смисъл, но и в чисто психологически смисъл за възстановяване на нагласата за пътуване на хората, на туристите", посочи тя.