Гълъб Донев разпредели ресорите на вицепремиерите
Секция: ПОЛИТИКА
05 Август 2022 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гълъб Донев разпредели ресорите на вицепремиерите

/КРОСС/  Министър-председателят Гълъб Донев разпредели между четиримата вицепремиери функциите по координация на общата политика на правителството и по взаимодействието с органи на изпълнителната власт към Министерския съвет. Заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев ще координира работата на министрите на отбраната, на правосъдието и на електронното управление.

Вицепремиерът ще осъществява взаимодействието на правителството с Държавната комисия по сигурността на информацията, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата", Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси", Държавната агенция за бежанците и Държавна агенция „Архиви".

Служебният кабинет назначи 25 нови областни управители 17 от тях вече са заемали тази длъжност Заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев ще координира работата на министрите на регионалното развитие и благоустройството, на икономиката и индустрията, на иновациите и растежа, на туризма, на енергетиката, на околната среда и водите и на земеделието.

В ресора на вицепремиера са Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Агенцията за публичните предприятия и контрол, Агенцията за ядрено регулиране, Патентното ведомство. Заместник министър-председателят по социалните политики и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров ще координира работата на министрите на образованието и науката, на културата, на младежта и спорта и на здравеопазването.

Вицепремиерът ще осъществява взаимодействието на правителството с Националната агенция за оценяване и акредитация, Националната агенция за професионално образование и обучение и с Държавната агенция за закрила на детето. Гълъб Донев създаде кризисен щаб за енергетиката Ресорният министър обяви, че ситуацията с доставките на газ е критична.

В ресора на заместник министър-председателя по управление на европейските средства Атанас Пеканов е Националният статистически институт. Министър-председателят Гълъб Донев лично ще наблюдава дейността на министъра на финансите, на министъра на външните работи и на държавните агенции „Разузнаване", „Национална сигурност" и „Технически операции".