АЦБ е с най-голямото повишение на лихвите от 1995 г.
Секция: ИКОНОМИКА
05 Август 2022 11:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
АЦБ е с най-голямото повишение на лихвите от 1995 г.

/КРОСС/  Английската централна банка изпълни заканите си и обяви най-голямото повишение на лихвите от 27 години насам от 50 базисни пункта, съобщават в сайта на ведомството. Това е най-голямото повишение от 1995 г. насам и първото такова, откакто банката получи независимост през 1997 г. Освен това АЦБ предупреди, че Великобритания се насочва към повече от година в рецесия под тежестта на ускоряващата се инфлация, съобщава. Английската централна банка вдигна лихвите заради високата инфлация.

Увеличението с половин процентен пункт до 1,75% беше подкрепено от осем от деветимата членове на Комисията по парична политика към банката, като освен това обещаха да предприемат действия отново в бъдеще, ако е нужно. Само един от банкерите е искал ръст от 25 базисни пункта.

Ходът отговаря на очакванията на пазарите и анализаторите, които се бяха подготвили за двойно по-голям ръст на лихвите спрямо досегашните действия на банката, в опит да се контролира най-високата от 40 години инфлация в страната.

"Инфлационният натиск в Обединото кралство и в останалата част от Европа нарасна значително от заседанието и последния доклад за паричната политика на комисията от май", посочва регулаторът в своето изявление. Храни, горива и битови сметки качиха инфлацията във Великобритания до 40-годишен връх.

АЦБ също увеличи своите инфлационни прогнози спрямо тези от май. Очакванията са инфлацията да се ускори от 9,4% през юни до 13,3% през октомври 2022 г. Досега очакванията бяха през октомври инфлацията да достигне малко над 11%. Освен това на фона на повишението в цените на природния газ се предвижда, че тя ще остане висока и през по-голямата част от 2023 г., преди да се върне към целевото равнище от 2% през следващите две години. Това би задълбочило кризата с цената на живота, която понижава реалните разполагаеми доходи на домакинствата най-рязко от 60 години насам.

Повишението с половин процентен пункт означава, че централните банкери - ръководени от гуверньора Андрю Бейли - слагат край на ерата на евтините пари и целят да са в крак с глобалната вълна на затягане на паричната политика.

Ключова секция от британската крива на доходността се обърна след решението. Това е знак, че инвеститорите са разтревожени от икономическо забавяне. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се понижи под тази на 2-годишните книжа за пръв път от 2019 г.

"Ръстът на британската икономика се забавя. Скорошното поскъпване в цената на газа доведе до още едно значително влошаване на перспективите за активността в кралството и останалата част на Европа. Очакванията са Великобритания да навлезе в рецесия от четвъртото тримесечие на тази година", предупреждават от АЦБ.
Прогнозите на АЦБ, базирани на очакванията средните сметки за енергия да нараснат със 75% до около 3500 лири (4240 долара) през октомври, акцентира на големите предизвикателства пред наследника на Борис Джонсън.

АЦБ беше първата голяма централна банка, повишила лихвените проценти след пандемията и го правеше на всяко заседание от декември насам, досега тя се придържаше към по-малки, по-обичайни увеличения. Към момента финансовата институция е одобрила 5 лихвени повишения в общ размер от 125 базисни пункта. За сравнение - досега Федералният резерв на САЩ е повишил лихвите с 225 базисни пункта, а Австралийската централна банка - със 175 базисни пункта. Федералният резерв на САЩ атакува инфлацията с най-голямото вдигане на лихвата от 30 години.

На последните си две заседания Фед предприе стъпки от по 75 базисни пункта, а Европейската централна банка изненада пазарите в края на юли и вместо да одобри предварително обявените 25 базисни пункта ръст, пристъпи към половин процентен пункт. ЕЦБ рязко вдигна лихвите, за да се бори с неудържимата инфлация.