Накъде ще тръгнат цените на новите и старите автомобили?
Секция: Автомобили
05 Август 2022 10:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Накъде ще тръгнат цените на новите и старите автомобили?

/КРОСС/ Драстично поскъпване на пазара на автомобили за последната година. Заради липса на части за производството, доставките на нови коли се бавят с месеци. Това доведе до повишено търсене и ръст в цените до 50% при автомобилите „втора ръка”. Докога ще поскъпват колите и кой е най-подходящият момент за покупка сметките на бранша обобщи Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Покупката на автомобил през последната година се оказа трудна задача. Нови, по-високи цени и чакане с месеци за доставка, са основните проблеми, с които се сблъскват кандидат-купувачите. Само за година колите „втора ръка” поскъпнаха с между 30 и 50%, отчитат вносителите. Ръст при цените има и при покупка на нови автомобили.

От няколко дни Христофор Рачев оглежда пазара на коли „втора ръка” в София. Търси автомобил до 10 хил. лв., но изборът се оказва труден, тъй като цените растат всяка седмица, а предлагането е малко. Рачев пресмята, че с бюджета, който е отделил, преди година е можел да купи сравнително по-нова кола,  за това време цените са скочили поне с една трета.

За последната година търговците отчитат поскъпване с поне 30-40% на пазара „втора ръка”. Ръстът в цените обясняват със сериозния недостиг на коли в автокъщите на запад.

В момента кризата за автомобили втора употреба е жестока. Много трудно можем да доставим стока от чужбина. За един автомобил се борят 3-4 търговци и цената съответно е много по-висока, отколкото е била преди една година, заяви Любомир Доросиев от Асоциацията на вносителите на автомобили.

Проблемите на Запад, бързо се усещат и от търговците у нас. Имаме известен ръст на пазара на нови автомобили до месец юни, който с времето леко се „топи”. На пазара на употребявани автомобили имаме устойчив спад, което e феномен, който не сме виждали отдавна. Продали сме до юни около 17 хил. нови автомобила и около 97 хил. употребявани, т.е. съотношение приблизително 1:6, посочва автоекспертът Калоян Желев.