Трайчо Трайков: Целият проблем е в ненормалните цени на природния газ
Секция: Интервюта
05 Август 2022 11:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трайчо Трайков: Целият проблем е в ненормалните цени на природния газ

/КРОСС/ Енергетиката като бранш никога не е била в по-добро състояние от своя собствена гледна точка, тъй като цените са високи и те произвеждат рекордни количества от стоката си, а продават на рекордни цени. Това каза в БНТ "Денят започва" бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков. По думите му, когато хората говорят за проблеми в енергетиката, не говорят за проблеми на енергетиката, а за проблеми на клиентите на енергийните услуги. Целият проблем е в ненормалните цени на природния газ, които повлияха и цените на европейския енергиен сектор, тъй като в Европа доста голяма част от електроенергията се произвежда от газ. В България обаче това не е така, подчерта той.

По отношение на "Газпром" правилният въпрос е кое би гарантирало нашата енергийна сигурност и отговорът е, че ако разчитаме само на "Газпром" това не е достатъчно. Трайков е категоричен, че не е лошо да разчитаме на газ от "Газпром" при добра цена, но приоритетът е да можем да се справим, ако той отсъства.

"Газпром" и Русия нарушиха едно десетилетно табу - дори в момент на най-остро политическо противопоставяне, да не се играе със спирането на газа.

Дори по време на Студената война газовите доставки не се поставяха под въпрос, припомни той и допълни, че сега това се използва като инструмент във войната. Затова приоритет номер едно трябва да бъде вкарването в експлоатация на газопровода Комотини - Стара Загора и добавянето на количества, които ще допълват това, което получаваме от Азербайджан.

Трайков се съгласи с предположението на енергийния министър от кабинета "Петков" - Александър Николов, че е възможно забавянето на интерконектора, тъй като следват процедури, които са в ръцете на държавни институции и местни власти.

Коментира проблемите при "Булгаргаз", като подчерта, че те традиционно се дължат на трудностите със събираемостта основно от "Топлофикация - София".

По отношение на втечнения газ Трайков заяви, че ако служебното правителство има желание да завърши сделките с танкерите до края на годината, то ще намери капацитет. Задачата на управляващите, които познават детайлите по тази сделка е да преценят дали тя е изгодна или не.