Как лекар на 82 години се грижи за над 1000 пациенти в пет села?
Секция: Здраве
05 Август 2022 13:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как лекар на 82 години се грижи за над 1000 пациенти в пет села?

/КРОСС/  На 82-години, но въпреки това всеки ден на работа в кабинета си в помощ на пациентите. Това е ежедневието за д-р Йорданка Йорданова, която е единствения личен лекар в родното си село Драгоево. С повече от 50-годишен стаж, тя казва че да работи не е просто призвание, а начин на живот.

Работим сутрин и следобед, за да може да обслужваме пациентите от района, защото вече са събрани пет села. Друга професия не бих предпочела, това е. Ние сме медицински работници от над 50 години и сме винаги сред нашите пациенти, справяме се с тях, разказа тя.

А доволни и благодарни не са един и двама. Сред случите, които д-р Йорданова винаги ще помни е моментът, в който заедно с медицинска сестра Жекова спасили живота на малко бебе, което е имало гърчове.

Наложи се след манипулациите тук сестрата да го придружи до Преслав, по пътя е държала устата му отворена, то се спаси и сега фактически това е едно дете, което е ученик в средно училище в Преслав, добави д-р Йорданова.

Семейството на порасналия пациент сега всяка година подаряват на д-р Йорданова негова снимка. А медицинска сестра Жекова е на 75 години и също казва, че са сформирали добър екип.

През тези 50 години аз много лекари смених тук, идват за по една години, за по две години и си отиват, но д-р Йорданова дали беше директор на Народно здраве, дали беше някъде, тя винаги е обслужвала хората, разказа Димитричка Жекова.

Над 1000 са общо пациентите, за които се грижи д-р Йорданова. Сред тях и Стоян Станчев, който казва че по време на COVID пандемията екипът Йорданова-Жекова го е спасил. 2020 година, ако не беше тази лекарка нямаше да съм тук, заяви той.

Работата на 82-години е важна отговорност, казва д-р Йорданова. Тя съветва младите лекари да не се страхуват да работят на село и казва, че за сега не мисли да прекратява практиката си.