Русия експулсира 14 български дипломати
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Август 2022 13:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия експулсира 14 български дипломати

/КРОСС/ В отговор на българските действия, Москва експулсира 14 български дипломати, съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"Убедени сме, че неприятелските действия по отношение на Русия нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ", заявиха от руското МВнР.

Българският посланик Атанас Кръстин е бил поканен във външното министерство, където му е била връчена нота от руското дипломатическо представителство за обявяване на 14 служители на дипломатическите мисии и консулските служби на България в Русия за персони нон грата, гласи официалната информация.

Русия смята, че експулсирането на руски дипломати от България нанася значителни щети на отношенията между страните и показва по-нататъшна "деградация на Запада".

„Смятаме, че подобни действия не само нанасят значителни щети на традиционните връзки между нашите страни, нарушават правата на сънародниците, загубили достъп до консулски услуги, но и свидетелстват за по-нататъшната деградация на колективния Запад, който е готов да пожертва интересите на партньорите, за да навреди на Русия", се казва в изявлението на дипломатическата мисия.

На 28 юни тогавашният премиер в оставка Кирил Петков съобщи, че взето решение за експулсиране на 70 руски дипломати и служители в посолството. На 3 юли те бяха извозени с три автобуса до "Летище София". От там руснаците отлетяха за родината си с два самолета на Руската Федерация с хуманитарен статут.

Изтъкнатите причини варираха от обвинения в шпионаж до необходимостта от реципрочност на броя на руските служители в София и българските в Русия.

Още тогава Москва предупреди, че ще предприеме ответни мерки.