"Възраждане" със сигнал до прокуратурата срещу "Америка за България"
Секция: ПОЛИТИКА
05 Август 2022 14:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Възраждане" със сигнал до прокуратурата срещу "Америка за България"

Те са правителствени, на американското правителство, и изграждат агенти за влияние в нашата държава

/КРОСС/ Партия "Възраждане" внася сигнал в прокуратурата за нередности в дейността на фондация "Америка за България", предава БНР.

Според лидера на формацията Костадин Костадинов става дума за медийна и политическа корупция, която засяга националната сигурност.

На държавното обвинение ще бъде представено проучване в обем от 358 страници за финансирането на различни институции:

"Вече може да се каже, че разполагаме с пълен свод от материали и информация за начина, по който е изградена тази сложна октоподоподобна или дървовидна структура, окопала се на всички нива в българската държава, като започнем от администрацията и минем през всички останали нива на българските чиновнически служби и стигнем до т.нар. неправителствени организации, които като почнем да се разчепкваме в техния генезис, установяваме, че те не са неправителствени. Те са правителствени, на американското правителство, и изграждат агенти за влияние в нашата държава", заяви Костадинов.

Проучването е изготвено в кантората на адвокат Росен Рашков, който коментира:

"Бях шокиран, бях потресен от мащаба, от размера, с който българското общество на практика е било превзето отвътре. Тук са наливани десетки, стотици милиони. Общо за целия период 15-годишен - много. Всяка година са над 20 милиона. И тук много правилно е отбелязването. Проблемът е, единственият, че ние, в България, нямаме закон за регистриране на чуждите агенти".

Затова от "Възраждане" са превели, адаптирали към българското законодателство и синхронизирали с европейското американския закон за регистрация на чуждите агенти, който предвижда строг режим за регистрация на фондации и неправителствени организации, получаващи финансиране отвън. Когато формацията стане първа политическа сила, той ще бъде внесен и приет в НС, увери Костадинов.

"Фондация „Америка за България" плаща с грантове на политици и медии, по този начин американците създават политическа корупция. Доста медии са финансирани по този начина. Дават се пари за пропаганда срещу руската пропаганда, което е смешно", заяви преди седмица Костадин Костадинов в предаването "Панорама" по БНТ.