Нови 13 Kaufland магазина с контейнери за разделно събиране на текстил
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Август 2022 17:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нови 13 Kaufland магазина с контейнери за разделно събиране на текстил Само за половин година най-голямата търговска верига у нас е увеличила два пъти броя на контейнерите в цялата страна

/КРОСС/  За по-малко от шест месеца обектите на Kaufland, в които могат да се дарят стари дрехи, аксесоари и текстил, са се увеличили с 13. На паркингите на общо 25 хипермаркета от веригата в цялата страна могат да се открият контейнери за текстилни отпадъци. Инициативата се провежда съвместно с БЧК и едно от водещите предприятия за последващо преработване на текстилни отпадъци у нас - „Хюманита".

От първите месеци на годината досега, мрежата с контейнери в обекти на Kaufland се е разгърнала с нови локации на паркинги на по два магазина в София, Варна и Перник, един в Стара Загора, Велико Търново, Севлиево и Асеновград и цели три в Бургас. За сравнение, от старта на съвместното партньорство през 2016-та до началото на тази година, контейнерите за разделно събиране на текстил обхващат 12 от хипермаркетите на най-голямата верига в България.

За изминалата година, от контейнерите на дружеството, разположени на територията на магазините на Kaufland, са събрани 337 тона текстил, показват данни на „Хюманита". Събраното количество е спестило на природата хиляди тонове отпадъци, замърсявания с химикали и емисии метан. От предприятието са изчислили още, че сортираните дрехи и изделия са предотвратили значителен разход на вода, енергия и замърсяване на въздуха с въглероден диоксид в размер на 5 055 тона. Благодарение на събрания в контейнерите текстил се спестяват също и средства от бюджета на общините за сортиране, извозване и депониране на отпадъци.

Инициативата за разполагане на контейнери за разделно събиране на отпадъци на територията на големите магазини у нас се провежда съвместно с Българския червен кръст (БЧК) и цели да насърчава и развива разделното събиране и даряването на годни текстилни продукти като щадящ природните ресурси модел на кръговата икономика. Част от дарените дрехи се разпределят към Фонда за бедствия, аварии и кризи към БЧК и се използват за поддържането на допълнителен резерв в помощ на пострадали и нуждаещи се хора. Друга част от годния текстил осигурява достъп до облекла на хиляди в държави от Третия свят. Отделно от това, всеки килограм текстил от контейнерите в магазините на Kaufland, генерира и парично дарение за подпомагане на Фонда за бедствия, аварии и кризи към БЧК.

За Kaufland България: 

Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,7 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 500 служители. През 2022 г. компанията разполага с 62 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната" се ангажира с различни социални и екологични дейности - от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

За Български Червен кръст: Българският Червен кръст е доброволна организация, част от Международното червенокръстко движение. Чрез своята мрежа от доброволци в цялата страна БЧК подкрепя уязвимите хора в бедствени и кризисни ситуации.

За Хюманита: Хюманита е водеща в сферата си иновативна компания. Портфолиото от дейности на групата на „Хюманита" включва разделно събиране, сортиране, рециклиране на текстил, производство и продажба на рециклирани текстилни продукти.