Опасните маршрути във Врачанския Балкан
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Август 2022 09:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Опасните маршрути във Врачанския Балкан

/КРОСС/  В летните горещини често търсим спасение и прохлада в планината. Нещастието с 38-годишния мъж, който загина във Врачанския Балкан обаче ни дава основание да се поинтересуваме къде всъщност могат да дебнат опасности и как можем да се предпазим от тях.

„Невестина пропаст е позната много отдавна. За съжаление тя има една печална слава с 1-2 изваждания на трупове от там", каза планинският спасител Стойно Арабаджиев.

Последният случай беше през тази седмица. 38-годишен мъж загина, падайки в нея от 85 метра височина. Заради специфичната карстова структура на Врачанския Балкан в него има стотици такива отвесни пещери като Невестина пропаст.

Попадайки на някоя от тях, човек също може да пострада. Тяхна жертва може да стане всеки невнимателен турист, който не е добре запознат с района.

„Лошото е, че няма откъде да се получи много информация колко са и къде са", казва Мариян Иванов-Маркас. Той съветва туристите да не любопитстват, а да бъдат внимателни.

„Трябва да знаеш къде си тръгнал, какво да очакваш и ако не дай си Боже нещо стане, как да се измъкнеш от това. Трябва да имаш авариен план за оттегляне", каза Стойно Арабаджиев.

Най-опасното е това, че повечето отвесни скали и пещери не може да бъдат забелязани от неопитния човек особено на слизане. Най-често те не са обезопасени, нито обозначени, а се намират до пътеки, защото пещерните клубове ги посещават.

Затова за всеки, който не познава добре Балкана, е препоръчително да го разглежда с опитен водач.