Как да се подготвим за разходка в Балкана?
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Август 2022 09:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Как да се подготвим за разходка в Балкана?

/КРОСС/ Планината, освен чист въздух, свежест и неповторими гледки, може да ни предложи и кошмарни изживявания, особено ако я подценим и тръгнем неподготвени на преход. Инцидентите през лятото зачестяват, защото на сложни преходи тръгват хора без екипировка, без опит и много често без физическите сили за дълго вървене.

Независимо колко е ясно, тихо и прекрасно времето навън, винаги има трябва да имаме предвид няколко неща, които ще ни спестят със сигурност главоболия и проблеми тогава, когато тръгнем на преход. Например - планинските спасители подсещат винаги да зареждаме телефоните си и много внимателно да проучваме маршрутите си, за да разпределяме правилно силите си.

Всеки, тръгнал към планината, трябва да е наясно, че отива в среда, много различна от градската. И това веднага носи рискове. На всеки може да се случи да се загуби в планината, особено ако не разполага с опит. Най-коварни са мъглите, които падат рязко и видимостта изчезва, а с нея много често и ориентацията. Тогава туристите правят една и съща грешка - панически и напосоки слизат от планината.

„Не трябва да търсим деретата и ниските части, както го дават по филмите, защото много, много често тези терени са много стръмни, опасни и има паднали дървета, опасни склонове, хлъзгави са и няма връзка с мобилните оператори", съветва Георги Ботев, ПСС Благоевград.

Съветът на спасителите е да запазим спокойствие и да вървим не надолу към деретата, а нагоре към билото. Оттам се виждат ориентири за точното ни местоположение и нещо много важно - можем да намерим обхват за телефона.

Планината не е просто място за пикник, там може да ни се наложи да оцеляваме и това трябва да го знае всеки турист. В раницата е задължително да носим дреха, фенер, кибрит, компас, както и карта.