Даниел Лорер: Създаването на кризисния щаб за газа е излишно
Секция: Интервюта
06 Август 2022 11:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Даниел Лорер: Създаването на кризисния щаб за газа е излишно

/КРОСС/  Служебното правителство постави рекорд за възбуждане на гражданско недоволство. Това каза бившият министър по иновациите и растежа Даниел Лорер в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Той посочи, че само три дни след поемането на властта, вече има протести срещу възобновяване на договорните отношения с „Газпром". За 6 месеца управление на коалицията начело с ПП българското общество е свикнало на прозрачност и е разбрало, че диверсификация от руски газ е възможна, заяви Лорер.

Според него създаването на кризисния щаб за газа е излишно. „Необходимо е чрез пазарни механизми да се търсят решения на газовата криза, а не да се създава чувство, че има недостиг, какъвто няма. Просто трябва да се работи концентрирано тези 7 танкера да бъдат вкарани в нашата мрежа", каза Лорер и подчерта, че работата по интерконектора с Гърция не бива да се спира, защото той е критично необходим за България.

Бившият министър по иновациите и растежа призова правителството на Гълъб Донев да не се причислява към тези, които не искат диверсификация.

„Ние показахме много ясно как България може да се управлява по един открит начин, качествено по-различно от това, което бяхме свикнали с ГЕРБ за 12 години", така Лорер отговори на думите на президента, с които той сравни резултатите на ПП с тези на ГЕРБ и припомни похвалите на световните лидери към управлението на кабинета „Петков".

По думите му следващите два месеца на това служебното правителство на Румен Радев ще бъдат ясна илюстрация за това как президентът иска да ръководи страната. „Първите 3 дни от тяхното управление повдигат огромна въпросителна за това какви са истинските им цели за този период", заяви той.

Рокадите в ръководството на НАП и Агенция „Митници" според Лорер са опит за осъществяване на контрол върху паричните потоци.

Той изрази притеснение, че служебното правителство може да забави няколко стратегически инициативи, които са важни за България. За пример той даде интерконектора с Гърция, газовите доставки и Плана за възстановяване и устойчивост.

Решението дали „Продължаваме промяната" ще се яви на изборите в коалиция с „Демократична България" предстои да бъде взето на Национален съвет на ПП, потвърди Лорер.

Като грешка на коалицията в 47-ия парламент той отчете, че не са успели да представят всичките си идеи пред обществото. „Много пъти ние бързахме да свършим неща, без да сме сигурни, че имаме широка обществена разбираемост защо това трябва да се случи в този момент", обясни Лорер.