МВнР: Изгонените български дипломати трябва да напуснат Русия до 5 дни
Секция: ПОЛИТИКА
06 Август 2022 12:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МВнР: Изгонените български дипломати трябва да напуснат Русия до 5 дни

/КРОСС/   Министерството на външните работи потвърди за изгонването на 14 български дипломати и служители от представителствата ни в Москва, Санкт-Петербург и Екатеринбург.Това е било официално съобщено на посланика ни в Русия Атанас Кръстин. 14-те български дипломати трябва да напуснат страната в рамките на 120 часа (5 дни).

Действията на Москва са реципрочен отговор на изгонването на 70 дипломати и служители на руските представителства у нас."Посланикът на Република България в Москва Атанас Кръстин е бил поканен на среща в Министерството на външните работи на Руската федерация днес, където е уведомен, че четирима български дипломати и десет технически служители от дипломатическите ни представителства в Москва, Санкт-Петербург и Екатеринбург, както и от Центъра на промишлеността на Република България в Москва са обявени за персона нон грата.

Те следва да напуснат страната в срок до 120 часа. Руската страна е информирала, че предприема тази мярка в отговор на решението на българската страна от 28.06.2022 г. за намаляване на числеността на персонала на руските представителства у нас във връзка с действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения", се казва в съобщението на МВнР.