Българските компании получават 200 млн.лв. за собствени ВЕИ мощности
Секция: ИКОНОМИКА
06 Август 2022 12:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българските компании получават 200 млн.лв. за собствени ВЕИ мощности С още 30,6 млн. лв. фирмите ще могат да внедрят модерни ИКТ решения

/КРОСС/ Общо 200 млн. лв. ще инвестира Министерството на иновациите  и растежав изграждане на ВЕИ мощности и съоръжения за производство и съхранение на енергия до 1 MWh за бизнеса. С мярката ще бъдат подкрепени МСП и малки дружества със средна пазарна капитализация от целия икономически спектър с изключение на секторите „Селско, горско и рибно стопанство" и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива". С въвеждането на вътрешни системи за производство на електроенергия за собствено потребление ще се постигне по-голяма енергийна независимост на компаниите.

Процедурата за финансиране на фотоволтаици и батерии е една от трите по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), които предстои да бъдат отворени до края на годината.

По друга мярка с 30,6 млн. лв. фирмите ще могат да внедрят модерни ИКТ решения за подобряване на управленските, производствените и логистичните процеси. Ще се стимулира и повишаването на информационната и киберсигурността. Мярката ще стартира през септември и ще е насочена към МСП от всички сектори без „Селско, горско и рибно стопанство", „Добивна промишленост", „Строителство", „Образование" и „Социална дейност". Причината е, че средства за тях са заложени в други европейски програми и проекти.

По Националния план се предвиждат още инвестиции в научноизследователска, развойна и иновационна дейност, включително демонстрация на технологии, прототипиране, управление на интелектуалната собственост и др. Те ще са по процедурата „Финансиране на иновативни предприятия, получили „Печат за качество" по конкурсите на Европейския съвет за иновациите. Общият й бюджет е 118 560 000 лв., а бенефициенти ще бъдат малки и средни предприятия. Ще могат да се възползват и чуждестранни дружества, изпълняващи проекти на територията на България в партньорство с други компании и/или научноизследователски организации и висши училища. Очаква се насоките за кандидатстване по мярката да бъдат публикувани през септември.