Израел и палестински екстремисти си разменят огън
Секция: СВЯТ
06 Август 2022 13:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Израел и палестински екстремисти си разменят огън

/КРОСС/ Израел удари Газа с въздушни удари в събота, а палестинска въоръжена групировка отвърна с баражен ракетен огън, което представлява най-лошата ескалация на конфликта от миналата година, предаде БГНЕС.

Израел заяви, че е бил принуден да започне "превантивна" операция срещу „Ислямски джихад", защото групировката е планирала непосредствена атака след дни на напрежение по границата с Газа. Здравните власти в Газа, палестински анклав, контролиран от ислямистката групировка ХАМАС, съобщиха, че 10 души са били убити от израелската бомбардировка, включително 5-годишно момиче, а други 79 са ранени. Израелската армия изчисли, че операцията е убила 15 бойци.

Рано в събота Израел разшири своята операция срещу „Ислямски джихад", която е свързана с ХАМАС, но често действа самостоятелно. Израелската армия обяви ареста на 19 души, за които каза, че са били членове на групата в окупирания Западен бряг, заедно с ареста на още един човек. И Израел, и „Ислямски джихад" потвърдиха убийството на Тайсир ал Джабари, ключов лидер на екстремистите при удар в петък срещу сграда в западната част на град Газа.

„Ислямски джихад" каза, че първоначалната израелска бомбардировка се е равнявала на „обявяване на война", преди да отприщи бараж от ракети към Израел. Ракетният обстрел и израелските удари продължаваха рано в събота, рискувайки повторение на 11-дневен конфликт през май 2021 г., който опустоши Газа и принуди безброй израелци да се втурнат към бомбоубежища.

„Израел не е заинтересован от по-широк конфликт в Газа, но също няма да се откаже от такъв", каза премиерът Яир Лапид в национално телевизионно обръщение в петък. Сирените за въздушно нападение прозвучаха в Южен Израел рано в събота, но още няма съобщения за жертви или големи щети, като много ракети бяха прихванати от противовъздушната отбранителна система Iron Dome („Железен купол"). Длъжностни лица в граничните райони призоваха хората да стоят близо до скривалищата, които отворени и в търговската столица Тел Авив. Египет, който е исторически посредник между Израел и въоръжени групировки в Газа, се опитваше да посредничи и може да бъде домакин на делегация на „Ислямския джихад" по-късно в събота, казаха египетски официални лица пред АФП в Газа.

ХАМАС води четири войни с Израел, откакто пое контрола над Газа през 2007 г., включително конфликта през май миналата година. Както ХАМАС, така и „Ислямски джихад" са смятани за терористични организации от голяма част на Запада. Избухването на ислямския джихад дойде през 2019 г., след убийството от Израел на Баха Абу ал-Ата, предшественика на Джабари. Страните си размениха огън няколко дни, без ХАМАС да се присъедини към битката.

Ходовете на ХАМАС на фона на сегашното насилие може да се окажат решаващи за определяне на неговата тежест, като групата е изправена пред натиск от някои да запази спокойствие, за да подобри икономическите условия на територията. Жителят на град Газа Абдула ал Арайши каза, че ситуацията е "много напрегната". "Страната е опустошена. Имаме достатъчно войни. Нашето поколение загуби бъдещето си", каза той пред АФП. Улиците бяха до голяма степен пусти в град Газа рано в събота, с много магазини затворени и до голяма степен парализирано ежедневие, каза репортер на АФП.