Доц. Румен Драганов: Нито инфлацията, нито коронавирусът са спрели българина да пътува
Секция: Анализи
06 Август 2022 13:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Румен Драганов: Нито инфлацията, нито коронавирусът са спрели българина да пътува

/КРОСС/  На върха на сезона сме. Ако някой няма посетители, проблемът е в него, има сериозна конкуренция. Това каза доц. Румен Драганов, който е директор на Института за анализи и оценки в туризма, в предаването „Тази събота" по бТВ.

По думите му нито инфлацията, нито коронавирусът са спрели българина да пътува. Той дори добави, че са се увеличили уикенд пътуванията, въпреки повишената цена на горивото. Драганов бе категоричен, че няма отлив на туристи заради близостта на България до войната в Украйна.

Около половин милион украинци са минали през страната ни от началото на войната в Украйна, но много малка част са останали да работят тук под предлог, че не им харесва, коментира той.

Очакванията за това лято са за 1,7 милиона чуждестранни туристи за летния сезон. Почиващите по морето остават средно 3-4 дни, докато в планината престоят е средно 7-8 дни, поясни Драганов.

По думите му управлението на Министерство на туризма с министър Христо Проданов е било успешно. „Нямаше сътресения. На министър Проданов му се случи това, че трябваше да управлява кризата с украинците, но хотелиерите получиха 170 милиона лева. Самият факт, че сега имаме много туристи, означава, че все пак добре сме си свършили работата. И се надявам на новата власт. Министър Илин Димитров има много добре структуриран план за краткосрочни и дългосрочни цели, които си е поставил", коментира Румен Драганов.