Любомира Николева-Гломб: 10-15% от положителните тестове за КОВИД-19 са направени с PCR
Секция: Здраве
06 Август 2022 12:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Любомира Николева-Гломб: 10-15% от положителните тестове за КОВИД-19 са направени с PCR

/КРОСС/  Не повече от 10-15% от положителните тестове за КОВИД-19 са направени с PCR. Цифрата е малка, което води до относителна забавеност и невъзможност да се провежда секвениране. Това каза доцент Любомира Николева-Гломб, която е вирусолог от Националния център по заразни и паразитни болести, в предаването „Тази събота" по бТВ.

Поради тази причина данните, с които разполага НЦЗПБ са за началото на юли. „Ние имаме възможност да секвениране бързо, но трябва да има достатъчно на брой проби. Омикрон е доминиращият вариант, но това са данни отпреди месец", подчерта тя.

Според математическите модели сме в пика, а от следващата седмица вероятно ще последва спад.

Тя обясни, че ваксината създава по-добър имунитет от преболедуването, което е и обект на изследвания. Имунизацията и след това преболедуването дава още най-добрата защита срещу коронавируса - хибридният имунитет. Безсимптомно премиалните инфекцията пък не изграждат достатъчно траен имунитет.

Според нея изолацията и карантината могат да бъдат намалени, но само ако бъде установено чрез тестване, че човек не е заразен за околните.