Топене на ледник разкри останки от катастрофирал преди десетилетия самолет
Секция: СВЯТ
06 Август 2022 17:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Топене на ледник разкри останки от катастрофирал преди десетилетия самолет

/КРОСС/  Малък самолет, който се разбил през 1968 г., е открит в Швейцария след повече от половин век върху топящия се Алечки ледник в Алпите, съобщи ДПА. Планински водач е намерил части от самолета "Пайпър Чероки" през последните няколко дни, съобщи днес за ДПА Щефан Гафнер от близката хижа Конкордия, планинска хижа на Швейцарския алпийски клуб.

Мястото на катастрофата се намира на около 2800 метра надморска височина. Тримата смъртно ранени пътници от самолета са били извадени още по време на катастрофата, но изваждането на останките не е било технически възможно. Вестник "Нойе Цюрхер Цайтунг" съобщи преди 54 години, че загиналите са учител, лекар и неговият син. Малък самолет кацна на магистрала в Словения Известно е, че останките на самолета са били скрити под лед и сняг, казва Гафнер.

По думите му топенето е освободило отломки на площ от около 40 на 200 метра. "Има още парчета, които ще излязат от това", каза собственикът на хижата. Полицията помоли алпинистите да съобщават за новите находки, но да не ги докосват поради риск от нараняване. В момента се работи по плановете за спасяване на останките, заяви говорител на полицията.