Учените предупреждават: Ако не спите през нощта, животът ще се превърне в кошмар
Секция: Здраве
06 Август 2022 19:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учените предупреждават: Ако не спите през нощта, животът ще се превърне в кошмар

/КРОСС/  През 2021 г. беше проведено онлайн проучване сред хиляди хора за това по кое време на нощта си лягат. Резултатите показват, че повечето хора лягат през нощта между 22:00 и 23:00 часа. В същото време има доста голяма група хора, които заспиват след полунощ или дори по-близо до сутринта. Много пъти е казвано, че колкото по-рано човек си легне, толкова по-дълго ще живее. Но за тези, които обичат да стоят будни до сутринта, има лоша новина: учените смятат, че през нощта мозъкът работи по такъв начин, че човек може да направи много лоши неща и да превърне живота си в кошмар. Темата е сериозна и актуална за всички. Много хора обичат да стоят будни през нощта, защото по това време всички наоколо спят и не пречат да се работи.

Много креативни хора отбелязват, че през нощта фантазията им работи по-добре, появява се неизчерпаем запас от мотивация и като цяло се чувстват по-добре, отколкото през деня. Това явление може да се обясни с факта, че след залез слънце тялото ни започва да изразходва по-малко енергия за храносмилане и други процеси. Поради това по-голямата част от кръвта и хранителните вещества влизат в мозъка - производителността се увеличава значително.

Някои хора работят по-добре през нощта и това е разбираемо. Но има и обратна страна на монетата - през нощта мозъкът на хората се концентрира повече върху негативното. Така поне смятат авторите на научната статия, резултатите от която са публикувани в списанието Frontiers in Network Psychology. Те вярват, че характеристиките на мозъка през нощта са ни предадени от далечни предци. Някога, спящи в дивата природа, древните хора винаги са били в опасност - всеки момент можели да бъдат нападнати. Ето защо, дори докато спят, те трябвало да бъдат нащрек.

Нощното безпокойство се предава на хората от далечни предци Нищо не застрашава съвременните хора през нощта - особено ако човек е у дома. Мозъкът обаче все още може да е склонен да очаква нещо лошо. Опитайте се да си спомните поне една от вашите безсънни нощи: най-вероятно сте лежали и гледали в тавана и не сте могли да спите от безпокойство. Дори малки проблеми през нощта изглеждат катастрофални, а на сутринта вече е много по-лесно да мислим за тях. Всичко това може да е резултат от принудителното нощно безпокойство . Последици от безпокойство през нощта Учените смятат, че тревожността през нощта често води до рисково поведение.

Като пример авторите цитират човек, който се бори с лошите си навици. Ако мъж или жена, например, се опитват да откажат цигарите, през деня е малко вероятно те да се „отпуснат". Но през нощта, под влияние на тревожност, те могат да посегнат към цигара и да анулират всичките си постижения. През нощта човек може да направи нещо, което съсипе живота му завинаги. Има още по-плашещ пример за студент, който страда от академични проблеми и самота. Заедно с недоспиването, рисковото поведение през нощта и натрупания стрес, човек може да си навреди. Статистиката показва, че по-голямата част от злополуките поради емоционални проблеми се случват между полунощ и шест сутринта.

Въз основа на това хората с натрупан стрес трябва по някакъв начин да нормализират съня си - специалисти като сомнолог могат да помогнат с това. Оказва се, че оставането буден през нощта може както да е от полза, така и да влошава много. От една страна, много хора се чувстват заредени с енергия след полунощ и могат по-лесно да се концентрират върху задачите - това може да се използва за изпълнение на отдавна отлагани задачи. От друга страна, ако има проблеми в живота, нощният живот може да причини инциденти.