1566 са новите случаи на COVID-19 у нас
Секция: Здраве
07 Август 2022 08:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
1566 са новите случаи на COVID-19 у нас

/КРОСС/  1566 са новите случаи на COVID-19 у нас, сочат данните на Единния информационен порталНаправени са 6596 теста, което означава, че делът на положителните резултати е 23,7%.Починали са петима пациенти. В болница са 1073 души, от които 48 са в интензивно отделение. Новопостъпилите в болница са 172.

Излекувани през последното денонощие са 1432 души.През последните 24 часа са поставени 2760 дози ваксина.От днес област Добрич се връща в жълтата зона. Общата заболеваемост в страната спада

На фона на новата вълна на коронавирус у нас се оказва, че липсва регламент за лечение на КОВИД-19 в общинските болници - 

На фона на новата вълна на коронавирус у нас се оказва, че липсва регламент за лечение на инфекцията в общинските болници. Причината е, че страната ни вече не е в извънредно положение.

В общинската болница в Чирпан има пациенти, които развиват коронавирус, след като са приети с друго заболяване. Лекарите лекуват и двете, но средства за коронавирусната инфекция не се получават.

Д-р Неделчо Тотев, директор на МБАЛ Чирпан: Няма извънредно положение. Ние, ако го работим, ще го отчитаме като някаква на ръба на закона пневмония. Ще получаваме пари за пневмония, но не за КОВИД-19. Ще пишем придружаващо заболяване КОВИД, а в същото време лекарите, сестрите, останалия персонал ще получат 0 лева за това, че работят с една особено опасна инфекция.

Вече има заразени и от работещите в болницата. Мотивацията на медицинските сестри пада и хората напускат.Тонка Червенкова, главна сестра в лечебното заведение: Те се натоварват изключително много, работата става повече, а в същото време заплащането е същото.Според вирусолога Любомира Николаева-Гломб сега се намираме в пика на вълната и следващата седмица ще последва спад.