Теменужка Петкова: Интерконекторът с Гърция трябваше да бъде построен на 31 декември 2021 г.
Секция: Анализи
07 Август 2022 11:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Теменужка Петкова: Интерконекторът с Гърция трябваше да бъде построен на 31 декември 2021 г.

/КРОСС/  Интерконекторът с Гърция трябваше да бъде построен на 31 декември 2021 г, съгласно договора. Даниел Лорер и „Продължаваме промяната" се провалиха в реализацията му. Това каза бившият министър на енергетиката от ГЕРБ Теменужка Петков в предаването „Тази неделя" по бТВ.

Правителствата на ГЕРБ са подготвили проекта и са започнали строителството, а кабинетът на „Продължаваме промяната" е трябвало да го доизгради и въведе в експлоатация. Забавяне е имало анексиране на срока на договора заради КОВИД пандемията, уточни тя.

„Отиде Кирил Петков, снима се до един кран, с който какво завъртя - никой не разбра. С това приключи тяхната пиар акция", заяви бившият енергиен министър.

1/3 от пълния размер на договора с Азербайджан страната ни получава от 1 януари 2021 г. на договорната цена. „Това, което те направиха - договориха остатъка до 1 милиард кубични метра, но вече на пазарна цена", поясни Петкова.

Според нея „Булгаргаз" е трябвало да избере алтернативни доставчици за алтернативни доставчици на втечнен природен газ веднага след спряното подаване от „Газпром". „В рамките на нашето управление е изградена цялата инфраструктура за това, направили сме всичко необходимо така, че България да получава природен газ от различни източници и по различни маршрути. Тези хора намериха краткия път, те избраха посредниците. Буквално на следващия ден те се свързаха с посредници, превъзложиха на тях своите функции и се стигна до кризисната ситуация. Прекратиха доставките от „Газпром", за да купуват руски газ от посредници с 30% по-висока цена", обясни бившият министър на енергетиката.

Тя обясни, че в момента държавната компания трябва да резервира капацитети в гръцкия терминал в Ревитуса, за да могат да се разтоварват танкери с втечнен газ за България.