Деница Сачева: На този етап България трябва да гарантира доставките си на газ в дългосрочен период
Секция: Коментари
07 Август 2022 12:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Деница Сачева: На този етап България трябва да гарантира доставките си на газ в дългосрочен период

/КРОСС/  Протестите за неподдържани пътища и пътните инциденти ще продължат. Провал на предишното правителство е да намери начин да направи, така че фирмите да получат индексация за разходите, които имат и да не спират договорите. Това каза Деница Сачева от ГЕРБ в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.По думите й по време на управлението на ГЕРБ пътищата са били поддържани и това е бил един от основните приоритети.

Според нея приоритетите на служебния кабинет „Донев" трябва да бъдат организацията на предстоящите парламентарни избори и разрешаване на газовата криза. Експертите в служебното правителство трябва да осигурят 100-процентова диверсификация като гарантират сигурност на доставките, но и пълна независимост на България. „Независимо от това, че „Газпром" дава добри цени и досега е бил партньор на България, все пак това е компанията, която Путин използва за упражняване на външна политика. Това е недопустимо! Идеалният вариант би бил да има едно решение на общоевропейско ниво. Но на този етап България трябва да направи така, че да гарантира доставките си на газ в дългосрочен период", заяви Сачева.

Моделът „ГЕРБ" е бил полезен за България, категорична бе Сачева. „През последните четири години управление на ГЕРБ доходите на българските граждани се вдигнаха с 50% при 10% инфлация, бяха увеличени разходите за образование с повече от 2 млрд. лева, по време на КОВИД кризата над 300 хил. рабoтни места бяха запазени, а днес заради цените на газа 250 хил. работни места са заплашени - това е моделът „ГЕРБ", изброи тя.

Шестте приоритета на ГЕРБ са свързани с диверсификация, въвеждане на пределни цени на ток и горива, съдебна реформа и влизане в Еврозоната и около тях ще се водят дебатите в предстоящата кампания, посочи Сачева. „Ние следвахме част от тях неотклонно в предишното НС. И ако ПП успяха да постигнат някои външнополитически развития, то се случи именно благодарение на ГЕРБ - така беше и за Украйна, и за Северна Македония. В много отношения ние показахме, че можем да бъдем конструктивна опозиция и да помагаме. Можем да бъдем и конструктивен партньор. Зависи обаче кой какви намерения има и дали има намерения да реализира политики, или да продава илюзии", заяви тя.