„Златна роза“ за Копривщица
Секция: КУЛТУРА
07 Август 2022 15:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Златна роза“ за Копривщица Министърът на туризма д-р Илин Димитров поздрави участниците в 12-я Национален събор на българското народно творчество в Копривщица

/КРОСС/ Служебният министър на туризма д-р Илин Димитров поздрави участниците в 12-я Национален събор на българското народно творчество в Копривщица. По време на официалното закриване на фолклорния фестивал той връчи на кмета на града г-жа Бойка Дюлгярова почетната статуетка на Министерството на туризма „Златна роза" - стилизиран образ на символа на българския туризъм.

„Това забележително и мащабно събитие е ярък пример за това как културно-историческото ни наследство в съчетание с фестивалния туризъм може да даде истински тласък в развитието на един град и да се превърне в негова запазена марка, да му придаде неповторима атмосфера," подчерта министър Димитров и поздрави домакините за усилията и отличната организация.

Фестивалът датира от 60-те години и се провежда веднъж на пет години, а заради пандемията беше и два пъти отлаган, така че тази година имаме още една причина да се поздравим и да изпитваме удовлетворение от осъществяването му, изтъкна министърът.

По думите му събитието е забележително и с факта, че от декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица бе вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Над 7000 участници от цяла България от 5 до 95-годишна възраст представиха своите таланти и традиционна българска музика, танци, обреди, занаяти, костюми - на цели шест сцени в местността "Войводенец" и в центъра на Копривщица. Паралелно с това към града и района се стекоха около 50 хиляди гости и туристи, почитатели на българския фолклор, култура, история, природа и кухня - гости не само от България, но и от цял свят, за да се потопят в тази неповторима атмосфера. Пристигнаха творци и певчески групи от Белгия, Нидерландия и Америка, представители на научната общност, които взеха участие в традиционната кръгла маса, с която приключва фестивалът. Тази година тема на научните дискусии е „ХIІ Национален събор на народното творчество Копривщица 2022: тенденции, проблеми, политики".

В Копривщица министър Димитров припомни, че в края на миналата година градът беше избран от Световната организация по туризъм към ООН, по време на 24-та Генерална асамблея на организацията в Мадрид, за участие в инициативата „Най-добрите туристически селища" и нейната подкрепяща програма. В състезанието тогава се конкурираха населени места от цял свят с ниска гъстота на населението от максимум 15 000 жители.

„Надявам се успешно да продължите да развивате своя капацитет и дадености, за да успеете в най-близко бъдеще да получите и специалния етикет на Световната организация по туризъм към ООН за селище, което е изключителен пример за дестинация за селски туризъм с признати културни и природни ресурси, което съхранява и популяризира ценности, продукти и начин на живот в селските райони и общността и се ангажира с иновации и устойчивост („The ‘Best Tourism Villages by UNWTO' Label")", каза служебният министър. Той увери, че Министерството на туризма ще продължи да съдейства за популяризирането на една от най-отличаващите се български културни дестинации - Копривщица.