След 2 месеца в Космоса: Резултатите на китайския екипаж на „Шънджоу-14”
Секция: Технологии
07 Август 2022 16:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След 2 месеца в Космоса: Резултатите на китайския екипаж на „Шънджоу-14”

/КРОСС/  Тримата китайски тайконавти от мисията "Шънджоу-14" прекараха вече два месеца в орбита, откакто бяха изпратени на китайската космическа станция на 5 юни. Членовете на екипажа, натоварени с най-сложната и предизвикателна мисия по време на строителната фаза на космическата станция досега, са извършвили различни дейности през първите два месеца от шестмесечното си пътуване и са в добро физическо здраве, съобщава Центъра за астронавти на Китай.

Първата задача на екипажа беше да създаде жизнена среда в лабораторния модул "Уънтиен", съобщава "Радио Китай". Той има същите жилищни помещения за астронавтите както основния модул Тиенхъ, включително три спални помещения, тоалетна и кухня. Освен това там беше инсталирано и тествано оборудването за научни експерименти, които ще бъдат провеждани по-късно в модула.

Екипът също е тествал работата на новата малка роботизирана ръка на борда на лабораторния модул "Уънтиен", която е дълга почти шест метра и може да манипулира полезни товари до три тона. Преди пристигането, в космическата станция вече имаше по-голяма роботизирана ръка, която е дълга 10,2 метра и може да обработва обекти до 25 тона.

Друга важна задача е да бъдат подготвени новите скафандри за първото излизане в космоса. Екипът е проверил батериите и цялостното състояние на трите скафандъра за първите им дейности извън кораба. Това са собственоразработените от Китай скафандри, наречени Фейтиен, които съшо така бяха използвани в мисиите "Шънджоу-12" и "Шънджоу-13".

Работата на тайконавтите на "Шънджоу-14" включва и ежедневната поддръжка на основния модул "Тиенхъ", както и управлението на товари в различни кабини на космическата станция. Всеки от тях също намира време за 80 минути физическа подготовка дневно, за да поддържа здравословна форма.