Франческо Баная спечели Гран При на Великобритания в клас Moto GP
Секция: СПОРТ
07 Август 2022 18:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Франческо Баная спечели Гран При на Великобритания в клас Moto GP

/КРОСС/  25-годишният италианец Франческо Баная с Дукати спечели Гран При на Великобритания в клас Moto GP от Световния шампионат по мотоциклетизъм, след като успя да удържи късните атаки на испанеца Маверик Винялес от отбора на Априлия.

Времето на победителя Баная днес е 40:10.260 минути, изпреварвайки Винялес с 0.426 секунди. Трети остана австралиецът Джак Милър, също с мотор на Дукати, и изоставане с 0.614 секунди. Лидерът в генералното класиране Фабио Куартараро от Монстър Ямаха завърши днес на 8-о място и прибавя точки, за да остане спокойно на върха със 180. Втори е Алейш Еспараго (Испания) от отбора на Априлия със 158, а днешният победител Баная е трети със 131.

Започвайки за 8-и път в кариерата си от поул-позишън, Йоан Зарко имаше блестящ старт. Но всичко со обърна с главата надолу и много пилоти получиха неочаквани възможности, когато Зарко катастрофира в осмата обиколка. Грешката на Зарко даде преднина за Милър, който малко по-късно беше застигнат и задминат от Алекс Ринс (Испания) от отбора на Сузуки. Пестепенно Баная започна да бере плодовете на постоянството си и най-напред съкрати на половин секунда преднината на Ринс.

Но след като мина половината от състезанието, той вече беше начело и дори предупреждението, което получи не беше в състояние да го свали от върха.Винялес се пребори с Алекс Ринс, а след това и Джак Милър се настани в топ 3. Ринс продължи да отстъпва, като стана жертва и на късната атака на Енеа Бастианини (Италия) от отбора на Грезини. За младия Бастианини обаче нямаше време да се пробва за атака на подиума и остана на 1.651 секунди от днешния победител.

Разочароващият ден на Куартараро се влоши след загубата на 7-ото място от Мигел Оливейра. Всъщност лидерът в шампионата беше атакуван в предпоследния завой от контузения Еспаргаро, но успя да удържи атаката на пилота на Aприлия и да остане на осмо място.