Руските окупационни власти обвиняват Киев в нов удар срещу Запорожката АЕЦ
Секция: СВЯТ
07 Август 2022 18:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руските окупационни власти обвиняват Киев в нов удар срещу Запорожката АЕЦ

/КРОСС/  Руската окупационна администрация заяви днес, че украинската армия е повредила административни сгради при удар срещу Запорожката АЕЦ, в обстрели срещу която се обвиняват взаимно Москва и Киев, предаде Франс прес.

Тази нощ украинската армия нанесе удар с касетъчен боеприпас, изстрелян от реактивна система за залпов огън "Ураган", твърдят окупационните власти в град Енергодар, Южна Украйна, където се намира централата.
Парчетата от ракетата и двигателят паднаха на 400 м от работещ реактор, заявиха те, цитирани от ТАСС, и добавиха, че ударът е повредил административни сгради, засегнал е и зона, където се складира отработено ядрено гориво.

В съобщението на окупационните власти не се посочват доказателства. АФП не успя да получи потвърждение от независим източник.МААЕ изтъкна вчера, че идват "все по-тревожни" новини от Запорожката АЕЦ, най-голямата в Европа.

"Запорожката АЕЦ функционира при риск от нарушаване на радиационните норми и на нормите за пожарна безопасност", заяви вчера украинският ядрен регулатор "Енергоатом". В резултат на руска атака срещу централата се задейства системата за аварийна защита на един от трите действащи реактора, който се изключи, информира ведомството в Телеграм.

Според компанията нанесените удари са причинили "значителни повреди" на азотно-кислородна станция и "спомагателна сграда". "Все още съществува риск от изтичане на водород и радиоактивни вещества, а рискът от пожар също е висок", се казва в съобщението.