Над 30 задържани избягаха от затвор в Ливан
Секция: СВЯТ
07 Август 2022 18:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 30 задържани избягаха от затвор в Ливан

/КРОСС/  Над 30 души са избягали от център за задържане в Ливан призори в неделя, съобщиха силите за сигурност, след като са си пробили път през прозорец, каза съдебен служител. "На разсъмване 31 задържани успяха да избягат от център за задържане в квартал Адлиех в столицата Бейрут", се казва в изявление на силите за вътрешна сигурност в неделя. Дадени са незабавни заповеди за задържането им и се води разследване. Задържаните са пробили прозорец на затвора, използвайки трион, внесен нелегално в съоръжението. Сред избягалите има ливанци, сирийци и палестинци, наред с други чужденци.

Източник от службите за сигурност потвърди метода за бягство, като каза, че затворниците вероятно са били подпомогнати от някой отвън. В неделя сутринта кореспондент на AFP видя сили за сигурност и армейски персонал, разположен в квартала на Бейрут, в който се намира затворът. Центърът за задържане в Адлиех преди беше контролиран от Ливанската агенция за обща сигурност, но сега се управлява службата на затворите в страната.

Задържаните там бяха известни със злоупотреби, извършени срещу задържани сирийски бежанци и чуждестранни домашни работници мигранти, според правозащитни групи, включително „Хюйман райтс уотчо". Бягството бе извършено, докато Ливан се бори с небивала икономическа криза, при която стойността на ливанската лира загуби над 90% от стойността си спрямо долара на черния пазар. Инфлацията рязко скочи и заплатите в публичния сектор паднаха до рекордно ниски нива, принуждавайки войници и други членове на силите за сигурност да напускат масово, за да се опитат да си намерят алтернативен начин на живот. Кризата допълнително влоши и без това мрачните затвори в Ливан с лоши условия и липса на медицински грижи, които редовно предизвикват бунтове и безредици.