Президентът на Тайван:Правителството е решено да защитава свободата на страната
Секция: СВЯТ
07 Август 2022 19:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът на Тайван:Правителството е решено да защитава свободата на страната

/КРОСС/  Президентът на Тайван Цай Ин-уен заяви, че правителството на страната се е ангажирало да работи с партньори, с които споделят общи ценности, част от които са мирът и стабилността в Тайванския проток и в целия Индо-тихоокеански регион. Ученията на Китай близо до Тайван неминуемо представляват военна заплаха за страната и биха рефлектирали и върху цялата международна общност, каза тя, като допълни, че призовава Пекин да действа разумно и да прояви сдържаност.

Цай направи своето изявление по време на видео обръщение от президентския офис в град Тайпе. Военната дейност на Китай подкопава статуквото в Тайванския проток и накърнява суверенитета на страната. Това създава високо напрежение в Индо-тихоокеанкия регион, засягайки безопасността на въздушния и морския транспорт, както и нормалното функциониране на международната търговия. Тайван няма нито да ескалира този конфликт, нито да подклажда каквито ида било спорове, но правителството е решен да защитава свободата и демокрацията на страната в лицето на авторитарната агресия, каза още Цай.

Президентът на страната подчерта, че като отговорен член на международната общност, Тайван работи за поддържане на мира и стабилността. Въоръжените сили са подготвени за всякакви мисии и правителството е в тесен контакт с регионални и международни партньори, за да гарантира, че ситуацията няма да ескалира.