Жандармерия остава на „Капитан Андреево“, за да поддържа обществения ред
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Август 2022 07:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жандармерия остава на „Капитан Андреево“, за да поддържа обществения ред

/КРОСС/ Жандармерия остава на граничен пункт „Капитан Андреево", за да поддържа обществения ред.Заради напрежение между частната фирма „Евролаб 2011" и инспекторите на Агенцията по храните, три дни преминаването на товарни камиони с храни бе блокирано, а на пункта се събраха над 500 камиона.

Жандармерията ще остане колкото е необходимо, заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, който инспектира работата на пункта. Той увери, че „Капитан Андреево" вече функционира нормално и струпалите се камиони се обработват.

Българската агенцията по безопасност на храните и частната фирма „Евролаб 2011" спорят за това кой трябва да осъществява контрола върху внасяните стоки. Преди дни Агенцията по храните пое всички дейности по фитосанитарния контрол.

Тя взе и дейностите по разтоварване и товарене на ТИР-овете, подлежащи на проби, като разшири дейността си. След намесата на жандармерия затрудненият в последните дни трафик е възстановен и камионите вече се обработват, заяви служебният вътрешен министър.

Подадени са десетки жалби и от двете страни. Всяка от страните обвинява другата в различни противоправни действия, включително присъствие на лица от частното дружество, които заплашват физически БАБХ.Казусът ще се реши в съда, посочи Демерджиев. Той увери, че граничният пункт в момента работи нормално.

Има трайна тенденция към увеличаване на трафика. В момента се обмисля как трафикът може да бъде прогнозиран, за да се предприемат авансово стъпки за по-бързо обработване на камионите на границата при прикове, допълни Демерджиев.