Важно лекарство за лечение на диабет изчезва от аптечната мрежа
Секция: Здраве
08 Август 2022 08:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Важно лекарство за лечение на диабет изчезва от аптечната мрежа

/КРОСС/ Лекари и пациенти с много сигнали - важно лекарство за лечение на диабет изчезва от аптечната мрежа. Защо - заради повишен интерес от хора, които желаят да отслабнат. Властите твърдят, че количества има. Аптеки и пациенти обаче казват, че от месеци има сериозен недостиг на препарата.

Стефан е на 48 години. Преди шест години той е диагностициран с диабет тип 2. За да контролира заболяването, наблюдаващият му лекар изписва нов медикамент.

„Другата терапия, която прилагам вече шест години, не дава добри резултати. Това е първият препарат, от който се повлиявам много добре и се чувствам добре", разказва Стефан Александров, диабетик.

За Стефан, обаче, се оказва невъзможно да намери въпросния препарат в аптеките. „Нямаше абсолютно никъде. Прерових всички аптеки, вериги, обикалях, търсих", казва той.

„На хората със сериозни заболявания като диабет тип 2 това е крайно важно лекарство и ние не можем да откликнем на търсенето", посочва Николай Костов, Асоциация на собствениците на аптеки.

Оказва се, че освен за лечение на диабет, медикаментът се употребява и от хора, които искат да отслабнат. Това води до повишен интерес, а от там - и до остър недостиг.

„На същата фирма има друго лекарство. То е направено специално за тази цел. И то е дефицитно. Но хората предпочитат „Оземпик" заради това, че се слага един път седмично, а не всеки ден. Формира се някаква разлика в цената. Проблемът не е в това, че го използват за отслабване. Проблемът е, че не достига", твърди Николай Костов, Асоциация на собствениците на аптеки.

А експерти предупреждават - отслабването не е част от характеристиката на препарата. „Липсват достатъчно данни, че точно този конкретен препарат е достатъчно ефективен за лечение на затлъстяването в сравнение със захарния диабет", заяви д-р Явор Асьов, ендокринолог, УМБАЛ „Александровска".

От Министерството на здравеопазването заявиха, че проверки показват, че има наличност на въпросния медикамент в складовете на представителя и на търговците на едро. Остава въпросът обаче защо препаратът не се намира в аптечната мрежа.

„Крайно недостатъчно. Ние, например, от време на време, получаваме по една опаковка в аптека, и то примерно един път в седмицата, един път на десет дни. Разбира се, търсенето е многократно по-голямо", твърди Николай Костов, Асоциация на собствениците на аптеки.Лекарите уверяват, че пред пациентите има и алтернатива, ако тя е нужна.

„Проблемът действително е сериозен. Той не е нерешим. В рамките на всеки един индивидуален случай, в рамките на преглед лекар-пациент, той може да бъде решен", казва д-р Асьов.

А пациентите, които страдат от диабет и се нуждаят от медикамента, апелират: „Диабетът е болест. Диабет тип 2 е лечима болест. Дайте ни шанс да се излекуваме".