Повече от 70 тежки произшествия с 13 загинали и над 90 ранени за шест дни
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Август 2022 15:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Повече от 70 тежки произшествия с 13 загинали и над 90 ранени за шест дни

/КРОСС/ Тежка катастрофа между автобус с румънска регистрация и лека кола стана в нощта на 6 август на пътя Велико Търново - Русе, в участъка между селата Куцина и Поликраище.

По данни на Богдан Милчев от Института по пътна безопасност от 2 до 8 август има повече от 70 тежки произшествия с 13 загинали и над 90 ранени. "В момента се намираме в безпрецедентна криза на транспортната ни система. ДАПБ няма план за управление на рисковете и го искаха от нас. Тунел "Железница" е готов, но не се правят геоложки проучвания заради свлачищата. Трябва да има екшън план, който да включва засилен контрол на движението по време на движение с нови средства", смята той.

Според пътния експерт инженер Живко Гелков на много места липсва маркировка, а тя изчезва, тъй като е нанесена с некачествени материали. "Има обективни и субективни фактори влияят за възникване на катастрофа. Основното е човешка грешка. В участъка на катастрофата има много дървета и храсти, а това ограничава видимостта. Пътният знак за ограничение от 60 км/ч не решава проблема с видимостта", посочи той.

По думите му в АПИ има структура, а и в пътните служби по области има хора, отговорни за пътната безопасност, а не БГ Тол и на КАТ.