Останки от първия космически кораб на SpaceX, транспортирал астронавти до МКС, бяха открити в Австралия
Секция: Наука
09 Август 2022 09:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Останки от първия космически кораб на SpaceX, транспортирал астронавти до МКС, бяха открити в Австралия

/КРОСС/ Жителите на южна Австралия са открили отломки от космически кораб на SpaceX, разпръснати в доста обширна област. Останките падат на Земята на 9 юли, но фермер, живеещ близо до Далджи, Нов Южен Уелс, открива една от тях едва няколко седмици по-късно.

Най-голямото парче, високо 3 м, може да бъде сбъркано със ствол на изсъхнало дърво, тъй като е потънало вертикално в земята. Открити са и два подобни, малко по-малки фрагмента. Когато на мястото на инцидента пристигат представители на Австралийската космическа агенция, те потвърждават, че това са фрагменти от космически кораб на SpaceX, по-голямата част от които са изгорели при падането в дебелите слоеве на атмосферата.

В началото на юли местните жители чуват силен трясък в небето. Експертите смятат, че той е свързан с връщането на товарния отсек на мисията Crew-1 на SpaceX Crew Dragon, при която SpaceX за първи път достави астронавти на МКС. Космическият апарат беше изстрелян на 16 ноември 2020 г. и остана на станцията до май 2021 г.

Това предположение е потвърдено и от служители на SpaceX, които посещават мястото на падащите останки в Австралия. "Получихме съобщения за отломки от товарния отсек", обясни пред репортерите целта на визитата на компанията в Австралия Бенджамин Рийд, старши директор на програмата за пилотирани космически полети на SpaceX, по време на пресконференцията на NASA Crew-5 на 4 август.

Съобщава се, че това е най-големият фрагмент от космически кораб, намерен в Австралия от 1979 г. насам, когато фрагменти от космическата станция на НАСА "Скайлаб" падат в югозападната част на Западна Австралия.

Падащи фрагменти от космически кораби на SpaceX са регистрирани на Земята и преди. През април 2021 г. отломки от втората степен на ракета Falcon 9 паднаха във ферма във Вашингтон.