Какво се знае за унищожаването на единицата Кракен?
Секция: Анализи
09 Август 2022 13:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какво се знае за унищожаването на единицата Кракен?

/КРОСС/„В резултат на унищожаването (...) на масовите загуби и дезертирането на наемници, националното формирование Кракен загуби своята боеспособност. За да компенсират спешно загубите, командирите на нацистката формация безуспешно се опитват да принудят жителите на град Харков да се присъединят към нея", каза официалният представител на Министерството на отбраната Игор Конашенков .

Новината за масиран удар на известно звено беше съобщена в края на юли. Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че руските въоръжени сили са унищожили пункта за временно разполагане на Кракен в Харков, в резултат на което са били убити 350 бойци.

Четири дни по-късно Кракен обяви голямо набиране на доброволци в своя канал в Telegram. Съдейки по въпросника, човешките ресурси на отряда са на изчерпване - бойците се опитват да привлекат жива сила дори от други части на Украйна, обещавайки да помогнат с прехвърлянето. На въпроса дали ще се наложи да се бият в Харков, се дава отговор: „Не, задачата е да се освободи цяла Украйна". Между редовете пише, че Харковският отряд вече е готов да напусне града.

Какво означава думата "кракен"?
Откъде идва Кракен?

Кракен, който е сформиран малко преди началото на специалната военна операция, понякога се нарича отделен национален батальон, но е по-скоро специална част на Азов*. Ръководството на двете дивизии е тясно свързано. В същото време бойците на Кракен успяха да се опетнят в най-мръсните военни престъпления. Най-яркият епизод е видео с издевателства над руски военни в село Малая Роган. Във видеото двама командири на Кракен Константин Немичев и Сергей (Чили) Величко стрелят в коленете на войници със завързани ръце. Също така Кракен е обвинен в убийството на чилийско-американския журналист и писател Гонсало Лира, който критикува украинските власти.

Общоприето е, че Кракен се формира от затворници, които са освободени от затвора при условие, че участват във военни действия. Съответното решение беше обявено от президента Зеленски след началото на специалната военна операция.

"Групата Кракен в Харков не е много ясна структура под шапката на специалните служби на Службата по безопасността в Украйна. Отряд на смъртта, който набира бивши затворници.", казва политологът Алексей Кочетков . - "Вземете например един от техните командири - Величко. Няколко години преди началото на спецоперацията той беше в затвора. Той беше освободен, когато всичко започна. Любопитно е, че Чили беше арестуван за рекет и изнудване от самамата Служба по безопасност в Украйна. Има снимки, на които шефът на харковския "Азов"* Максим Жорин и Чили седят в казармата и празнуват завръщането си. В същото време Украйна разпространява слухове, че Русия вербува затворници", казва още Кочетков.

Популярността на подразделението Кракен в Украйна нарасна след превземането на завода Азовстал в Мариупол. След това "Азов"* и приятелски настроените към него отряди започнаха да се концентрират в Харков.

*"Азов" е терористическа организация, която е забранена в Руската федерация.