Три европейски първенства по БНТ 3 през август
Секция: СПОРТ
09 Август 2022 18:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Три европейски първенства по БНТ 3 през август Спортно-развлекателният канал на БНТ излъчва шампионатите на Стария континент по най-престижните олимпийски спортове от 11 до 21 август

/КРОСС/ „Спортно лято с БНТ 3" продължава. Наситена със спортни събития ще бъде програмата на спортно-развлекателния канал на обществената телевизия през август. БНТ 3 ще излъчи европейските първенства по плуване, лека атлетика и спортна гимнастика в дните от 11 до 21 август.

Рим ще бъде европейският плувен център за 2022 г. В италианската столица пристигат 1500 спортисти от над 50 страни, сред тях и 15 световни шампиони от проведеното през юни първенството на планетата през месец. България ще бъде представена в плувната надпревара от 10 състезатели, като фокусът ще бъде върху Йосиф Миладинов, който на миналогодишният европейски шампионат спечели сребърен медал на 100 м бътерфлай.

Антъни Иванов /бътерфлай/, Калоян Лефтеров и Габриела Георгиева /гръб/ и Любомир Епитропов /бруст/ са другите ни надежди за силно представяне. БНТ 3 ще излъчва всеки ден от 11 до 17 август по две състезателни сесии - сутрин от 10:00 ч. и финалите от 19:00 ч. На 21 август БНТ 3 ще предава и състезанието по скокове във вода от кула, където ще ни представя Димитър Исаев - квалификация от 11:00 ч. и финал от 18:30 ч.

Европейските първенства по спортна гимнастика и лека атлетика ще се проведат в Мюнхен, като част от мултишампионат, който включва първенства на Стария континент в 7 вида спорт. От 11 до 14 август ще бъдат разпределени отличията в спортната гимнастика при жените, а надеждите там са свързани с Валентина Георгиева, която е едва на 16 години, но вече спечели първо място на прескок на световната купа в Осиек, Хърватия. БНТ 3 ще излъчи индивидуалния многобой на 11 август, като групата, в която Валя ще участва започва в 16:30 ч., и финалите на уредите - на 14 август от 15:30 ч.

Седмица по-късно е шампионатът при мъжете, където България ще участва с пълен състав. Надеждите на Йордан Александров, Дейвид Хъдълстоун, Димитър Димитров, Теодор Трифонов и Райън Радков са за добро представяне в многобоя и отборно, както и евентуално място във финалите на уредите. Надпреварата в индивидуалния многобой е на 18 август, групата с българско участие е от 11:00 ч., а последния поток, след който ще стане ясен шампионът на Европа, започва в 18:05 ч. и също ще бъде излъчен по БНТ 3. Отборната надпревара е на 20 август в 15:45 ч., а финалите на уредите са на 21 август в 14:45 ч.

Европейското първенство по лека атлетика от 15 до 21 август ще събере в Мюнхен около 1500 състезатели, сред тях се очаква да са и 10-те атлети от Стария континент, които спечелиха световни титли само преди месец. Шестима български състезатели ще стартират на шампионата, сред тях Мирела Демирева, която на последното европейско първенство преди 4 години спечели сребърен медал в скока на височина, Тихомир Иванов, два пъти четвърти на еврошампионат в зала.


и Милица Мирчева, която се класира в първите 15 в маратона на световното първенство. БНТ 3 ще покаже сутрешните сесии в петте делнични дни с начало около 11 часа и финалите от 21:00 ч. /в неделя, 21 август от 20:00 ч./
Същевременно с това спортно-развлекателният канал на обществената телевизия ще покаже и най-интересните финали - в прескачането на препятствия от световното първенство по конен спорт в Хернинг, Дания. Отборната надпревара е на 12 август от 22:00 ч., а зрителите ще могат да видят и кой е индивидуален шампион на планетата на 14 август от 20:45 ч.
„Спортно лято с БНТ 3" ще донесе още емоции на почитателите на спорта през септември с европейското първенство по баскетбол за мъже, световните първенства по художествена гимнастика и борба, световната купа по паркур и срещите от турнира на УЕФА „Лига на нациите".